3FM nieuws

Dit was het allereerste optreden van Queens of the Stone Age

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was het allereerste optreden van Queens of the Stone Age

Op 20 november 1997 speelden Josh Homme en zijn mannen voor het eerst samen onder de naam Queens of the Stone Age. En nu, bijna precies twintig jaar later, staat de band op 12 november in een uitverkochte Ziggo Dome. Netjes gedaan dus, qua muzikale ontwikkeling. Hoog tijd om eens terug te blikken op die donkere herfstavond in 1997.

Queens of the Stone Age

Na het uit elkaar gaan van zijn band Kyuss moet de dan vierentwintigjarige Josh Homme op zoek naar een nieuw project. Hij vormt samen met onder andere Matt Cameron (Soundgarden) de band Gamma Ray, waarvan de naam later verandert in Queens of the Stone Age.

Over die naam vertelt Josh in 2013 aan Complex dat ze 'Kings' te macho vonden. "The Kings of the Stone Age wear armor and have axes and wrestle. The Queens hang out with the Kings of the Stone Age's girlfriends when they wrestle. Rock should be heavy enough for the boys and sweet enough for the girls. That way everyone's happy and it's more of a party."

Foto van die avond in Seattle

1997 in Seattle

Maar goed, terug naar die eerste keer. Die eerste avond waar de magie van deze band voor het eerst live tot stand kwam. Het jaar is 1997, de invloeden van Nirvana zijn terug te vinden in alle donkere kelders waar nieuwe jonge bandjes keihard oefenen om the next big thing te worden. Bands als Soundgarden en Blur lopen voorop in de scene, maar op een donkere herfstavond betreedt een nieuwe band het podium. Ze staan klaar om de boel over te nemen!

De zaal is gevuld met vaste klanten van het OK Hotel, fans van Soundgarden en fans van de Screaming Trees, de band waar Josh zich vlak voor QOTSA bij had gevoegd. Diane Podolak was als boeker de vrouw die er die avond voor had gezorgd dat ze er stonden. "The Queens' early vibe was badass. A fresh perspective on the existing scene that was blowing up for the OK Hotel. It was like everyone was related, the friendships ran so deep. Watching these guys rise up from a tiny club was so exciting."

Gelukkig hebben we de audio nog

Helaas is er geen beeldmateriaal van die avond, maar zoals we allemaal weten draait het bij de Queens voornamelijk om de muziek. Josh die keihard op zijn gitaar ragt en wiens stem toen al zwoel en donker was en Matt Cameron die het voor elkaar krijgt om zowaar complex ritmisch op zijn drumstel te rammen. Audio is er, godzijdank, wel!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie