3FM nieuws

Roxeanne Hazes: "Het wordt tijd dat je anti-racist wordt en je uitspreekt"

  1. Nieuwschevron right
  2. Roxeanne Hazes: "Het wordt tijd dat je anti-racist wordt en je uitspreekt"

Roxeanne Hazes schoof dinsdag bij Sander aan in de ochtendshow. Als co-host besprak ze de versoepeling van maatregelen en de schaamte voor hooikoorts, maar natuurlijk ging het voornamelijk over de dood van George Floyd en het debat daaromheen.

Protesten

Het nieuws van vandaag draait wederom om Black Lives Matter en de demonstraties daar omheen. Ook in Amsterdam vond er eentje plaats, waar een paar duizend mensen samenkwamen om hun steun voor de BLM-beweging en hun afkeer van racisme te tonen. Roxeanne vond het mooi om te zien dat deze samenkomst er was, maar benadrukt ook dat ze de kritiek hierop begrijpt. "Ik ben zelf ook niet gegaan omdat ik het niet aandurf om in een menigte te zijn. We zitten nog steeds in een pandemie en voorzichtigheid is geboden. Maar... Waar was die publieke verontwaardiging toen de stranden vollagen, parken dicht moesten en de rijen voor de IKEA uitpuilden?"

Ze vervolgt: "Deze demonstratie heeft een doel. Het gaat niet om een boekenkast in elkaar zetten om dat je dat nodig vindt, maar het gaat om iets wat we als samenleving willen veranderen. Het is een hoger doel. Ik begrijp de commotie, en tegelijkertijd ben ik er heel trots op dat wij Nederlanders er gisteren waren en laten horen. Spreek je uit en durf op te komen voor mensen die dat nodig hebben."

Video niet beschikbaar

Uitspreken

"Natuurlijk is het moeilijk en soms ongemakkelijk om jezelf hierover te laten horen, zeker als je zelf wit bent. Deels omdat je mensen niet wilt kwetsen, deels omdat je bang bent het verkeerde te zeggen... Maar ik besef me ook dat ik 280.000 volgers heb op Instagram. Ik ben daar niet alleen artiest of moeder, maar ik heb een bek gekregen. Je mag iets zeggen vandaag de dag, dus doe ik dat ook. Dingen zeggen als 'ik ben niet racistisch' is nu niet meer genoeg, het wordt tijd dat je anti-racist wordt en je uitspreekt. Dat is iets wat wij als witte mensen kunnen doen. Opkomen voor de maatschappij en degenen waar je van houdt."

Video niet beschikbaar

Niesschaamte

Nu de quarantainemaatregelen wat versoepeld zijn, loopt Roxeanne tegen een ander probleem aan: die verdraaide hooikoorts. Ze is al een jaar of drie flink verslaafd aan neusspray, maar dat maakt die hooikoorts niets uit: die komt er gewoon dwars doorheen. Hoe hard moet je anderen waarschuwen dat je niet ziek bent en een snotneus hebt, maar gewoon hooikoorts? Hoe ga je om als jouw eigen 'regels' tegenover die van anderen?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie