Naar homepage
3FM nieuws

Denk jij dat je goed zit omdat je 'geen kleur ziet'? Luister dan deze podcast

  1. Nieuwschevron right
  2. Denk jij dat je goed zit omdat je 'geen kleur ziet'? Luister dan deze podcast

In de podcast Angelique's Voicenotes deelt 3FM-dj Angelique Houtveen haar hersenspinsels over o.a. muziek, emoties, gezondheid en ondernemen. In deze editie bespreekt ze racisme, wegens de dood van George Floyd.

'Geen kleur'

Als zoiets gebeurt in het buitenland, voelt Angelique zich daarmee verbonden vanwege haar huidskleur. Als jij nu denkt 'Maar ik zie helemaal geen kleur, ik behandel iedereen als gelijken. Waarom ligt er nu zo de nadruk op wit en zwart?' zit daar ook een probleem in.

Angelique: "De intentie daarachter is prachtig, ik snap dat. Behoud die ook! Maar wat je daarmee eigenlijk zegt is 'Ik zie jouw kleur niet en ook niet de strijd die je doormaakt. Ik zie niet wat je meemaakt.' En nogmaals: ik weet dat dit de intentie niet is, maar zo komt het wel over. Je schuift dan eigenlijk iemands ervaringen aan de kant door te zeggen 'dit bestaat niet voor mij', terwijl iemand net vertelt dat het verschil voor hen wél bestaat. Je kunt gewoon zeggen dat je iemands kleur ziet, het is hetzelfde als blond of bruin haar: daar hoeven we ook niet te doen alsof het verschil niet bestaat. Helaas hangen er in deze maatschappij wel dingen rondom stigma's als kleur, het bepaalt hoe de wereld op je reageert."

Natuurlijk is het niet het idee dat je de hele tijd actief gaat benadrukken wat voor huidskleur iemand heeft, maar waar je wél aan kunt werken is openstaan voor iemands ervaringen. "Luisteren en niet direct in de verdediging schieten als het ongemakkelijk wordt, en dat gaat het zeker worden want dit is een lastig onderwerp. En durf ook naar je eigen oordelen en angsten te kijken, dat geldt voor iedereen. Voel je je onbewust onveilig als je iemand met een andere huidskleur ziet? Check dan bij jezelf waar dat vandaag komt en wat je eraan wilt doen. Want door de angst voor elkaar blijft racisme bestaan."

Beluister Angelique's volledige podcast hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie