3FM Megahit

The Brahms: "'Sleep' is nog maar een voorproefje van wat er gaat komen."

  1. Nieuwschevron right
  2. The Brahms: "'Sleep' is nog maar een voorproefje van wat er gaat komen."

Na het succes van tracks als 'Golden' en 'Feels Like Home' waren The Brahms niet meer weg te denken uit de Nederlandse festivalzomer. Twee EP's en talloze optredens later werd het tijd om even een stap terug te nemen. Ze lastten een pauze in waarna de creatieve sappen weer natuurlijk gingen vloeien. Nu zijn ze terug van weggeweest met de single 'Sleep'. Kom maar door met die nieuwe sound!

De band staat te popelen om hun nieuwe album uit te brengen. Na een break van alle optredens hebben ze weer de energie om te laten zien waar ze zo hard aan hebben gewerkt. Om wat meer informatie te krijgen over die nieuwe single en het aankomende album spraken we frontman David Westmeijer over de rust die ze moesten inlassen, hun tijd in Londen en die langverwachte debuutplaat.

Drukte

Na hun vliegende start blikt David terug op wat er allemaal is gebeurd. "De afgelopen jaren waren goed. We waren voor 'Golden' erg naïef en hadden geen hoge verwachtingen. Wel hoge ambities. Vanaf 'Golden' is alles als een rollercoaster achter elkaar gekomen. Popronde, Noorderslag, een festivalzomer met 45 festivals. Het was een lange periode met superleuke dingen, maar daarom hadden we wel echt een pauze nodig. We gingen bewust wat minder spelen om tot onszelf te komen".

Juist door minder te gaan optreden en weer eens met z'n vieren in een oefenruimte te jammen, kregen ze inspiratie waardoor nieuwe dingen ontstonden. Na een tijdje waren ze klaar voor dat eerste échte album. "Desnoods duurt het langer, maar dan is het tenminste goed", laat David weten.

Vernieuwing

Na hun pauze voelen ze zich goed, alsof ze er echt weer klaar voor zijn. Om hun droom van een album te realiseren zijn ze opzoek gegaan naar een producer, eentje die hun eigen favoriete artiesten geholpen heeft: Larry Hibbitt (Nothing but Thieves, Sundara Karma)

The Brahms in London tijdens de opnames

"Samenwerken met Larry was super leerzaam. Nadat we hem mailden met een soundcloudlinkje hebben we direct geskyped. Tijdens die gesprekken merkten we dat we het over veel dingen eens waren." En zo geschiedt, de jongens vlogen naar London om in 18 dagen het hele album op te nemen. Whut, 18 dagen!? "Larry was niet snel tevreden, maar áls hij het dan was, dan zat het ook goed.". De energie die ze terugvonden tijdens hun pauze konden ze met dank aan Hibbitt vastleggen op het aankomende album.

'Sleep'

'Sleep' is de eerste single van dat langverwachte debuutalbum van The Brahms. Het nummer gaat over de prestatiedruk die in onze maatschappij heerst en hoe social media ons dwingt alleen de goede kanten te belichten. David: "'Sleep' gaat over het gevoel dat je krijgt doordat iedereen tegenwoordig op Instagram en Facebook zit waarbij ze heel erg bezig zijn met zelfpromotie. Iedereen laat zich van zijn of haar beste kant zien, wat een vertekend beeld kan geven. Je moet zowel succesvol als sociaal zijn én er ook nog eens goed uitzien. 'Sleep' is een soort noodkreet voor een uitweg. Ik wil slapen en niet met dat soort dingen bezig zijn." Daarom zingt hij ook: "You'd better start figuring out your life now. Before it's much too late."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De videoclip

De clip maakt de vertaalslag van het geluid naar het visuele aspect dan ook zonder moeite. De clip is snel, zit vol met flitsen en uitspraken die je hoort als je niet voldoet aan verwachtingen vanuit je sociale kring. David: "Die druk en geboden vanuit de maatschappij worden in de clip op ons geprojecteerd." Ook al gaat het hier om een serieus thema, was het opnemen toch erg tof voor ze. "Het was heel leuk om aan de clip te werken, we hebben zelf vooral de regie genomen."

Voor de clip werkte de band samen met filmmaker Parcifal Werkman, waarover ze erg te spreken waren. "We kende hem goed, hij gaat al lang mee met onze shows voor aftermovies en vlogs." Ze hadden een getalenteerd iemand nodig om hun clip vast te leggen en Parcifal was daar duidelijk de juiste persoon voor. "Zijn edits zijn heel fijn dus de keuze was snel gemaakt!"

Als David dan gevraagd wordt of we nog iets moeten weten, dan is het wel dat 'Sleep' nog maar het begin is. "Het album gaat verder en dieper. 'Sleep' is een voorproefje en een logische stap naar een nieuw geluid." Houd The Brahms dus goed in de gaten, want het album laat niet lang op zich wachten!

Ster advertentie
Ster advertentie