Artiest

30 Seconds To Mars

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. 30 Seconds To Mars
30 Seconds To Mars is een Amerikaanse alternatieve rockband met Hollywood-acteur Jared Leto als leadzanger. De band brengt verschillende succesvolle albums uit, zoals This Is War uit 2010.

Jared Leto en zijn broertje Shannon besluiten in 1998 samen muziek te gaan maken. De ontwikkeling van hun bandje, 30 Seconds To Mars, raakt in een stroomversnelling en het duurt niet lang voordat bassist Matt Wachter het duo komt versterken. Matt verlaat de band weer in 2007. Om de band compleet te maken zoeken de drie nog een goede gitarist. Uiteindelijk wordt gebruik gemaakt van de diensten van Tomo Milicevic die in 2003 bij de band komt.

Acteur

Jared Leto is bij het grote publiek vooral bekend als Hollywood-acteur. Hij gebruikt zijn faam echter niet om zijn band te promoten. Sterker nog, hij weigert om te spelen op podia die 30 Seconds To Mars enkel boeken om zijn bekendheid als acteur.

30 Seconds To Mars

Het eerste album van Leto en consorten, 30 Seconds To Mars, verschijnt in 2002. Met iets meer dan 100.000 verkochte platen is het een bescheiden succes.

A Beautiful Lie

Drie jaar later ligt de opvolger van het debuutalbum, A Beautiful Lie, in de winkels. De nummers zijn een aantal maanden eerder al gelekt, en daarom wordt besloten twee bonustracks toe te voegen. Voor single 'The Kill' ontvangt 30 Seconds To Mars in 2006 een MTV2 Award.

Pinkpop

30 Seconds To Mars treedt begin februari 2007 op in de Utrechtse Tivoli. Het optreden zou eerst plaats vinden in de kleine zaal, De Helling, maar wordt later verplaatst naar de grote Oudegracht. Het concert is stijf uitverkocht. Dankzij hun single 'The Kill' stijgt de populariteit van 30 Seconds To Mars in Nederland. Ook Jan Smeets kan de muziek van de band waarderen en boekt ze voor Pinkpop 2007.

'From Yesterday'

De tweede single van het album A Beautiful Lie is 'From Yesterday'. Bij het nummer zit een indrukwekkende videoclip waarin we Jared Leto en zijn maten gehuld zien in traditionele Chinese uniformen. De band komt op 9 februari (2008) naar Nederland voor een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

This Is War

In december 2009 komt het album This Is War uit. De release van dit derde album van de band is een aantal maanden opgeschoven, waardoor in Amerika de eerste single, 'Kings And Queens', maanden voor het album al verkrijgbaar is. Eind november is deze single ook in Nederland te koop. In de zomer van 2010 klimmen de mannen op het podium van Lowlands en vlak daarvoor brengen ze de single 'Closer To The Edge' uit. 'This Is War' en 'Hurricane' met Kanye West staan ook op dit album.

Fans en een wereldrecord

Om hun fans een kans te geven mee te doen aan het album This Is War, houdt Thirty Seconds to Mars een evenement waar bezoekers achtergrondzang en drums mogen doen. Het wordt een groot succes dat de band uitbreidt in acht landen en digitaal. In 2010 was Thirty Seconds to Mars een van de hardst werkende artiesten, ze hebben een Guinness World Record voor de meeste live shows tijdens hun Into the Wild Tour, namelijk 300.

Werken aan een nieuw album

De band besluit in 2012 om even een pauze te nemen van het touren om hun vierde album Love, Lust, Faith and Dreams op te nemen. Volgens Jared is het album "more than an evolution, it's a brand new beginning. Creatively, we've gone to an entirely new place, which is exciting, unexpected, and incredibly inspiring".

Up in Space

'Up In The Air' is de eerste single van het vierde album. Samen met NASA lanceert de groep de eerste uitgave met het ruimtevaartuig Dragon, hierdoor wordt het de eerste commerciele single in de ruimte. Op 18 maart gaat het nummer in premiere op het International Space Station. In mei 2013 komt het album Love, Lust, Faith and Dreams uit.

Nummer 5

Op 3 november 2015 wordt aangekondigd dat het vijfde album eraan komt. De mannen werken aan nieuwe nummers, in augustus 2017 komt de eerste single uit: 'Walk on Water'. Dit is het eerste dat de wereld van ze hoort sinds vier jaar. Het nummer heeft een politiek randje met lyricas als: "Fist up in the firing line, times are changing". 30 Seconds To Mars probeert met hun nieuwe nummer de eenheid weer terug te krijgen in verdeeld Amerika, volgens leadzanger Jared Leto is het een nummer voor iedereen.

Gevaarlijke nachten

Januari 2018 verschijnt 'Dangerous Night' als tweede single van het nieuwe album. Het gaat over een koppel dat weet dat ze niet echt voor elkaar bestemd zijn, maar toch voelen ze een duidelijke spanning. Dit zorgt ervoor dat ze toch iedere keer weer bij elkaar blijven.