Artiest

The National

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The National
Deze vijfkoppige band uit Ohio is bezig vanaf 1999, scoort in 2004 een iets grotere platendeal en breekt in 2007 door met het vierde album Boxer. Vanaf dat album begint het balletje hard te rollen. Het vierde album, High Violet, komt in mei 2010 uit.

Het is in Cincinnati, Ohio dat zanger Matt Berninger met twee paren broers (Aaron en Bryce Dessner en Bryan en Scott Devendorf) de band The National opricht. Matt en Scott hebben daarvoor al bij elkaar in de band Nancy gezeten, maar deze is weinig succesvol en houdt in 1996 op te bestaan.

Eerste werk

De vijf mannen weten een redelijk tempo vast te houden als het om het opnemen van platen gaat. De titelloze debuutplaat komt uit in 2001, Sad Songs For Dirty Lovers ligt in 2003 in de winkels en de EP Cherry Tree ziet in 2004 het levenslicht. Bij elke release plant de band een kleine tour.

'Echte' platendeal

Van een grote tour komt het tot 2004 niet, mede doordat de bandleden overdag gewoon een baan hebben. In 2004 tekenen ze een 'echte' platendeal, zeggen hun andere baan op en storten zich volledig op hun carrière in de muziek.

Alligator

De eerste release als full-time-muzikanten is het album Alligator. Deze plaat wordt heel enthousiast ontvangen door de pers en wordt zelfs bij een aantal bladen of sites uitgeroepen tot het album van het jaar. Natuurlijk hoort er dan ook een echte tour bij. Toch verkoopt het album niet bepaald goed.

Boxer

De opvolger van Alligator, Boxer,  komt uit in 2007 en wordt onder nog luider applaus ontvangen door de pers. Verschillende liedjes duiken op in series, het album verschijnt weer in de jaarlijsten en wederom touren de mannen de wereld over. Het album is een hit en The National is doorgebroken.

Even tussendoor

Tussen alle albums en optredens door blijken de mannen politiek betrokken. Zo steunen ze openlijk de campagne van Obama in 2008 met het uitgeven van T-Shirts, songteksten en optredens bij zogenaamde 'rally's'. In datzelfde jaar brengen ze ook nog een documentaire en de EP The Virginia uit. Druk hebben ze het zeker.

High Violet

The National heeft de smaak te pakken, want ook het volgende album wordt weer ongelooflijk enthousiast ontvangen. Al vanaf 2008 laten ze details los via interviews en het internet en in mei 2010 is High Violet te verkrijgen. De eerste single van het album, 'Bloodbuzz Ohio' weet ook in Nederland voorzichtig aan wat airplay te scoren net als de opvolger 'Anyone's Ghost'. De derde single van het album is 'Conversation 16'.