Artiest

Michael Jackson

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Michael Jackson
Eigenlijk heeft de grootste, meest succesvolle popster sinds Elvis Presley en The Beatles geen introductie nodig. Zijn debuut als vierjarig jochie in de Jackson Five is het begin van een leven van zowel extreem succes als persoonlijk drama. In juni van 2009 overlijdt 'The King of Pop' aan de vooravond van een grootse Londense comeback.

Jackson Five

Geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana in een groot gezin, wordt Michael Jackson onder het  juk van zijn vader Joe grootgebracht. Als vierjarig jochie begint zijn talent voor zang en dans duidelijk te worden: al snel zingt kleine Michael met zijn broers in de groep Jackson Five. 

Motown

Berry Gordy, baas van het befaamde platenlabel Motown Records hoort van artiesten Bobby Taylor en Gladys Knight over de groep en is onder de indruk: Motown tekent de broers eind 1968 en de Jackson Five scoren binnen korte tijd hits als 'I Want You Back' en 'Who's Loving You'. Michael is vrij jong om de door hemzelf gezongen thema’s als liefde en verlies te bevatten, maar hij zingt ze met zoveel oprechtheid, dat het publiek hem beschouwt als een volwassen performer. Hun debuutplaat is Diana Ross Presents The Jackson Five: een marketingtruc die eigenlijk niet nodig blijkt. Latere hits zijn 'ABC', 'The Love You Save' en 'I’ll Be There'.

Donny Osmond

Wanneer MGM Records (familie)groep The Osmonds naar voren schuift als concurrent -en ook de dertienjarige Donny Osmond een tienerster wordt- antwoordt Motown met een solorelease van Michael Jackson. De song 'Got To Be There' (1971) wordt een grote hit in Amerika en Engeland, waarna de gevoelige filmthemasong 'Ben' volgt. Alleen lukt het dus ook.

The Wiz

Ook zien we Michael een paar jaar later op het witte doek. Hij speelt naast o.a. Diana Ross in de musicalfilm The Wiz (1978) met succesvolle singles als 'Ease On Down The Road' en 'Brand New Day'. In 1979 produceert Quincy Jones het album Off The Wall, een plaat waarbij het publiek met een jonge man kennismaakt. De songs 'Rock With You' en 'Don’t Stop Till You Get Enough' worden knallers van hits. Tussen zijn solowerk door blijft hij toeren met zijn broers, de groepsnaam inmiddels omgetoverd tot The Jacksons ('Can You Feel It'). 

'Wacko Jacko'

Terwijl zijn ster rijst raakt de ster meer geïsoleerd, en zijn excentriciteiten worden door de pers breed uitgemeten: 'Wacko Jacko' verschijnt als schertsende bijnaam (die hij zelf haat). Hij omgeeft zich met massa's speelgoed, dieren en kinderen. In de ogen van de media blijft hij dan ook, ondanks zijn sterstatus, een groot kind. Het wederzijdse onbegrip groeit, en zou later een bron van insporatie voor songs en teksten blijken.

Thriller

In 1982 verschijnt het album Thriller (wederom geproduceerd door Quincy Jones). Commercieel en artistiek is Thriller een baanbreker, één van de meest succesvolle popalbums allertijden met meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren. Singles zijn 'The Girl Is Mine' (duet met Paul McCartney), 'Billie Jean', 'Beat It' en natuurlijk titelsong 'Thriller'.  De bijbehorende, uitgebreide videoclip met revolutionaire choreografie is snel de norm voor alle opvolgende videoclips. 

Bad

Het album Bad verschijnt in 1987. Dansend in een parkeergarage voor de titeltrack is goed te zien dat Jackson veranderd is. Veel lichter van kleur en een smal neusje rijker, is dit een beetje schrikken voor de fans. Tot 1992 weigert Jackson zich te laten interviewen waardoor iedereen -de media in het bijzonder- de vrijheid heeft hem als een vreemde vogel af te beelden. Jacksons eigen verklaring, de zeldzame pigmentaantastende huidziekte vitiligo, wordt niet door iedereen als waar geaccepteerd.

Beschuldigingen

Via een uitgebreid interview met Oprah Winfrey in zijn eigen 'Neverland' -een gigantisch complex met woning, pretpark en open ruimte- lukt het Jackson in 1993 deels dit brakke imago op te vijzelen. Maar hardnekkige beschuldigingen, waaronder voor kindermisbruik, blijven naar voren komen. Eind 1993 wordt hij zelfs door een 13-jarige direct aangeklaagd en de popster geeft de familie 20 miljoen dollar schadevergoeding. Door deze gebeurtenis verliest hij, naast een betrouwbare reputatie, zijn sponsorcontract met Pepsi. 

Relaties

Tot ieders verbazing trouwt de stille ster in 1995 met de dochter van Elvis Presley, Lisa Marie (je ziet ze in de videoclip bij 'You Are Not Alone'). Het huwelijk houdt maar negentien maanden stand. Al snel daarna krijgt Michael een relatie met een oude vriendin en verpleegster: Debbie Rowe. In 1996 krijgt ze een zoon, maar hij voedt het kind zonder haar op. In totaal krijgt Jackson 3 kinderen.

HIStory

Door alle fanatieke roddels lijkt Jacksons muzikale loopbaan ondergesneeuwd, maar dit is niet waar: In 1991 komt zijn 8e album Dangerous uit, met daarop de singles 'Blood On The Dancefloor' en 'Earth Song'. In '95 verschijnt het compilatiealbum HIStory: Past, Present & Future dat tevens een tweede cd bevat met nieuwe nummers zoals 'You Are Not Alone' en 'Scream', een duet met zus Janet. De futuristische videoclip van 'Scream' wint drie MTV Video Music Awards en staat lange tijd te boek als de duurste muziekvideoproductie in de geschiedenis.

Invincible

Twee jaar later brengt Michael een dance-remix album uit: Blood On The Dancefloor, History In The Mix (1997). De cd Invincible verschijnt eind 2001. Hiervoor viert de King of Pop zijn 30-jarig julileum (!) als artiest. Hij doet dit met o.a. Britney Spears, Whitney Houston, Marc Anthony, ‘N Sync en Shaggy. Invincible stelt echter qua verkoop en achting teleur. 

Aanklacht

Jackson schokt de hele wereld nogmaals door zijn jongste zoon Prince, koosnaam 'Blanket' uit het raam van een Berlijns hotel te laten bungelen. Het is maar een enkel voorbeeld van de vreemde plaats die Jackson in de media inneemt. De Engelse Martin Bashir produceert in dezelfde periode een roemruchte documentaire over de zanger. Hij komt dichtbij, maar het heeft geen positieve uitwerking op de reputatie van de zanger. In 2004 wordt Jackson dan voor het eerst formeel aangeklaagd voor seksueel misbruik van een kankerpatientje. Na een lange rechtszaak wordt Jackson in 2005 vrijgesproken. Jackson verhuist naar Bahrein om tot rust te komen. Hij neemt er een benefietnummer op voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. 

Concertreeks in Londen

Plannen voor shows van Michael Jackson in Las Vegas -waarvan begin 2007 sprake is- komen in de koelkast te staan als blijkt dat de zanger 147 miljoen dollar wil hebben voor de optredens. Dat is twee keer zoveel als zangeres Celine Dion. Zou hij dan ooit nog eens optreden? Ja: Michael Jackson maakt begin 2009 bekend weer op het podium te gaan staan. Het plan: een concertreeks van 10 concerten in de Londense O2 Arena, maar al gauw groeit deze reeks uit tot maar liefst 50. "This is it" is de naam van deze comeback die alle andere comebacks belooft te overtreffen.

Hartstilstand

Schokkend nieuws bereikt de wereld op 26 juni 2009. De LA Times bevestigt het overlijden van Michael Jackson op 50-jarige leeftijd, aan een hartstilstand. De King Of Pop laat drie kinderen na: Michael Joseph Jackson, Jr., Paris Michael Katherine Jackson and Prince "Blanket" Michael Jackson II. De wereld staat stil, en een memorialconcert wordt live uitgezonden, met optredens van Mariah Carey, John Mayer en Stevie Wonder.

De documentaire This Is It, waarin de laatste repetitiedagen in voorbereiding van de Londense concerten worden samengevat is een wereldwijd succes. In 2012 beleeft Thriller zijn 30e jubileum.

Xscape

Bekend is dat er nog veel onuitgebracht materiaal van Jackson rondzwerft. Het is niet bekend hoeveel materiaal dat is, maar een aantal van deze nummers worden in 2014 posthuum gebundeld op het album Xscape. Justin Timberlake en producer Timbaland verlenen hun medewerking aan het nummer 'Love Never Felt So Good'. Michael schrijft het nummer al in 1984 en blijkt dertig jaar later nog niet over zijn houdbaarheidsdatum heen te zijn. Het nummer wordt een hit. 

Tracks van Michael Jackson