Artiest

Pete Philly & Perquisite

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Pete Philly & Perquisite
Nederlands hiphopduo bestaand uit rapper Pete Philly en producer Perquisite die in 2003 laaiend enthousiaste kritieken krijgen op hun conceptalbum Mindstate. Daarom besluit het duo Mindstate in 2005 uit te breiden tot een volledig album. Dat levert ze een onder andere een Essent award op. In 2009 besluit het duo uit elkaar te gaan, omdat ze gezamelijk niet genoeg inspiratie meer hebben.

Als Pete naar Nederland is verhuisd, begint hij zelf met het schrijven van teksten. Hij gaat rappen bij onder andere Nicotine en Gotcha, maar besluit uiteindelijk solo verder te gaan. Hij doet veel podiumervaring op. Zo is hij onder andere te zien op het North Sea Jazz festival en zelfs op Mysteryland. In 2002 wint Pete de Beste Muzikantsprijs bij de Grote Prijs van Nederland. Als hij in 2003 op de North West Metropolis EP meewerkt leert hij Perquisites kennen, producer en labeloprichter van Unexpected Records waarop de EP uitkomt.

Muzikale zwerftocht

Perquisite groeit muzikaal op. Op zijn achtste leert hij cello spelen. Op zijn veertiende zit hij achter de PC van zijn moeder hiphopbeats te maken. Muziek blijft hem bezig houden, hij begint als tiener een muzikale zwerftocht door de Verenigde Staten en richt uiteindelijk het in Japan vrij populaire Unexpected Records label op. Op dit label verschijnen vooral zijn eigen producties waarbij hij met enkele grote namen in de jazzwereld werkt.

Mindstate

Perquisite released in 2003 samen met Pete Philly de Mindstate EP. De EP is enkel op vinyl verkrijgbaar maar levert onder de fanatieke hiphopfans in Nederland en Japan laaiend enthousiaste reacties. De twee besluiten het concept verder uit te werken en een volledig album met enkel verschillende 'mindstates' (gevoelstoestanden) te maken. Het project trekt de aandacht van punk platenmaatschappij Epitaph die het duo een wereldwijde distributiedeal aanbiedt. Het album Mindstate verschijnt in 2005 en wordt zelfs door mensen die weinig met hiphop hebben zeer enthousiast ontvangen. Zo wint het duo in 2005 een Essent Award en in 2006 een Zilveren Harp en een Kink FM NightLiveXS Award. Het duo gaat op Europese toer om het album te promoten en staat in 2006 ook op het festival Lowlands.

Mystery Repeats

Op 7 september 2007 komt er een nieuw album uit, Mystery Repeats. De releaseparty daarvan vindt een dag later plaats in een uitverkochte Melkweg, en is tevens de kick off van de nieuwe tour. Voor het maken van Mystery Repeats hebben ze zich laten inspireren door Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse muziek. 'Time Flies' is de eerste single van Pete Philly & Perquisite. Begin 2008 brengen ze de tweede single 'Empire' uit. Met de derde single 'Mysterie Repeats' debutert het duo in de Nederlandse top 40.

Break Up

In 2009 kondigt het duo aan op hun hoogtepunt te stoppen, omdat het duo niet genoeg gezamelijke inspiratie meer heeft. In september 2009 starten Pete Philly & Perquisite hun allerlaatste tour, de Final Celebration tour. 

Tracks van Pete Philly & Perquisite