Artiest

Lana Del Rey

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Lana Del Rey
De echte naam van singer-songwriter Lana Del Rey is Lizzy Grant. Ze is herkenbaar door haar melancholische sound. Je kunt haar kennen van hits zoals ‘Summertime Sadness’ & ‘Young And Beautiful’ of 3FM Megahit ‘Norman Fucking Rockwell’.

START CARRIÈRE

Lana del Rey is opgeroeid in Lake Placid, New York. Door het plaatsen van filmpjes op YouTube wordt ze ontdekt als zangeres. In New York studeert ze Metafysica en raakt ze geïnspireerd door artiesten als Bob Dylan, Leonard Cohen en Nirvana. Ze maakt in 2009 een volledig album met producer David Kahn, maar deze wordt om onbekende reden niet uitgebracht. Lana besluit te beginnen met het schrijven van haar eigen nummers, met succes.

VIDEO GAMES

Haar doorbraaksingle 'Video Games' gaat over het gevoel genegeerd te worden door de persoon die je liefhebt. Haar inspiratie voor het nummer haalt ze uit meerdere relaties uit het verleden. De look van Lana del Rey in de videoclip laat duidelijk zien dat ze zich gekwetst voelt: een poppetje met donkere wimpers, groot haar en starend in de camera. De single verschijnt in oktober 2011 op de dubbelzijdige single Video Games/Blue Jeans.

BORN TO DIE

Het debuutalbum van Lana del Rey Born To Die verschijnt op in januari 2012. In buurland België wordt het album meer dan 25.000 keer verkocht en behaalt daarmee de gouden status. Op de plaat staat de succesvolle single 'Video Games', maar ook de nummers 'Born To Die', 'Summertime Sadness' en 'Blue Jeans'. Foster The People mixt laatstgenoemd nummer in april 2012. Azelia Banks werkt mee aan die mix. Op woensdag 29 mei 2013 staat Lana in de HMH Amsterdam voor 3FM Presents: Lana del Rey.

ULTRAVIOLENCE

Het tweede studioalbum Ultraviolence van Lana komt uit in juni 2014. Volgens de zangeres bevat de plaat meer spirituele teksten dan haar debuutalbum. "Het wordt iets meer ingetogen, maar blijft wel filmisch en donker", zegt Lana voordat de plaat uitkomt. Dan Auerbach van The Black Keys werkt mee aan het album. De nummers 'West Coast' en 'Brooklyn Baby' worden bescheiden hitjes.

HONEYMOON

In september komt het nieuwe album ‘Honeymoon uit’. Vele mensen noemen dit nog steeds haar beste werk, met nummers zoals “ High By The Beach’ & “Music To Watch Boys To’. Op het album heeft Lana het over romantiek, bitterheid, lust, ontsnapping & geweld.

NORMAN FUCKING ROCKWELL

Op het album staan veertien nummers waaronder tien geschreven met songwriter Jack Antonoff. Het album is vernoemd naar de
artiest Norman Rockwell. Op het album staan onder andere 3FM Megahits
‘Doin’ Time’ en ‘Norman Fucking Rockwell’