3FM nieuws

Waarom "women in music" uitlichten belangrijk blijft

foto: Album Cover 'Ocean Blvd'foto: Album Cover 'Ocean Blvd'
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom "women in music" uitlichten belangrijk blijft

De afgelopen tijd worden er veel vrouw-specifieke evenementen georganiseerd in de muziekindustrie, zoals de Billboard Women In Music Awards. En een recente strijd tussen Glastonbury en Lana del Rey maakt alleen maar meer duidelijk waarom dit een belangrijk gesprek blijft.

Glastonbury

Een paar dagen geleden heeft het Britse festival Glastonbury hun eerste line-up poster gedeeld. Hier zou je een paar dingen opvallend kunnen noemen. De drie headliners bestaan uit alleen maar witte mannen. Tussen Elton John, Guns 'n Roses en Arctic Monkeys is er geen dubbele X chromosoom te vinden.

En dan maakt Glastonbury ook nog een foutje volgens één van de grotere namen op de lijst. Lana del Rey post onder de festival-aankondiging dat er te veel aandacht wordt geschonken aan louter de headliners, en dat er verder bijvoorbeeld niet bekend wordt gemaakt dat zij het andere podium zal headlinen. Om meteen daarna ook in twijfel te trekken of ze überhaupt nog wel op het festival te zien zal zijn, of dat ze zich terugtrekt.

Je kan hier veel dingen van vinden, maar het onderstreept in ieder geval de vraag die nog ieder jaar relevant is: wordt er genoeg aandacht gegeven aan vrouwen op festival line-ups?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Women in music"

Dat women in music uitgelicht moeten blijven worden, werd de afgelopen tijd meermaals duidelijk gemaakt door de industrie. Bijvoorbeeld bij de Billboard Women In Music Awards en een Bose campagne Turn The Dial. En het is precies bij die eerste awards, waar Lana ook haar gezicht heeft laten zien en de felbegeerde "Visionary Award" mee naar huis nam. Ook had ze alleen maar positieve dingen te zeggen over haar mede-genomineerden.

En juist door die aandacht die er aan vrouwen wordt besteed op dit moment, trok de Glastonbury-poster ook een hoop wenkbrauwen op. Het festival heeft laten weten dat ze origineel gezien een vrouwelijke headliner hadden (geruchten gaan dat het Taylor Swift had moeten worden), maar dat zij door een nieuw tourschema niet meer kon komen. Maar de stap naar rock-giganten Guns 'n Roses is wel heel groot volgens mensen op Twitter. En om misschien iets goed te maken, staan er volgens het festival twee vrouwelijke headliners op de planning voor 2024 (waarvan één al is geboekt, mag jij raden wie dat dan kan zijn).

Hoe doen we het in Nederland?

Maar als je naar Nederlandse festivals kijkt, zie je dat daar ook nog wat te wensen valt. Lowlands heeft dit jaar met Billie Eilish, Florence + The Machine en Charlotte de Witte 3 vrouwelijke headliners aangekondigd, maar (de bovenkant van) andere grote festivals zijn nog steeds overmatig gerepresenteerd door mannelijke muzikanten.

Natuurlijk blijft dan de laatste vraag: is het erg dat er geen vrouwen als headliners staan? Het geeft in ieder geval nogal een verouderd en eenzijdig beeld van een goede festival line-up. Alsof vrouwen minder publiek trekken, zelfs als bijvoorbeeld Billie Eilish keer op keer het tegendeel bewijst.

Ster advertentie
Ster advertentie