Meer NPO
STER Advertentie

Wijnands reis naar de Filipijnen in foto's en videos

Wijnands reis naar de Filipijnen in foto's en videos
Sander Koning

Dinsdag 20 november 2018 - 14:20 uur

De afgelopen zes dagen is 3FM-dj Wijnand Speelman met een team van het Rode Kruis afgereisd naar de Filipijnen om daar verslag te doen van de gevolgen van natuurrampen. De uitgebreide reportages volgen nog, maar hieronder kun je alvast de reis in vogelvlucht zien.

Waarom de Filipijnen?

Alleen al het afgelopen jaar zijn de Filipijnen 19 keer getroffen door tyfoons. Dit soort natuurrampen, vaak veroorzaakt door klimaatverandering, zijn vaak levensbedreigend voor veel mensen. Zij wonen noodgedwongen in risicogebieden of kunnen zich niet goed genoeg wapenen tegen dit natuurgeweld.

Deze kindjes wonen in de baai van Tacloban, de gevaarlijkste plek om te wonen in verband met overstromingen. Ze wonen daar omdat ze arm zijn, hun familie daar vandaan komt en de werkgelegenheid zich centreert in die regio.

 Foto: Sander Koning

Hoe kunnen we helpen?

Het Rode Kruis probeert deze communities zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst door zich te focussen op duurzame maatregelen en bescherming. Dit doen ze bijvoorbeeld door het uitdelen van klimaatbestendige zaden (die tegen extreem droge en natte periodes kunnen), het planten van mangroves die modderstromen tegengaan en tsunami-golven breken én door het oefenen van evacuaties. Hieronder zie je de laatste twee voorbeelden 'in actie'.

Foto: Sander Koning

Mangroves

Een van de eerste stops van Wijnand is in Tacloban, waar hij een aantal mangrove-stekjes heeft geplant. Ook sprak hij twee mensen die tijdens een overstroming in zo'n mangrove-boom zijn geklommen om zichzelf in veiligheid te kunnen brengen. Hieronder check je hoe zo'n boom eruit ziet en waarom het Rode Kruis juist deze plaatst!

Evacueren

Onder begeleiding van Mary Ann, een Rode Kruis-vrijwilliger, maakt Wijnand ook een evacuatietraining mee op een basisschool. Zij is getraind in het waarschuwingssysteem van haar wijk, dus als er een tyfoon komt weet Mary Ann hoe ze alle mensen in haar wijk op tijd moet waarschuwen en evacueren.

Daarnaast heeft ze van het Rode Kruis noodhulpmiddelen ontvangen zoals reddingsvesten, touw en zaklampen, zodat ze in geval van overstroming eerste hulp kan bieden. Hieronder zie je hoe deze evacuatie in zijn werk ging.

Kom in actie!

Met nog één maand te gaan tot 3FM Serious Request: Lifeline is dit hét moment om in actie te komen. Als je snel bent kun je vandaag nog bellen naar 0909-1336, want tot 18:00 zit er een Kom In Actie-belteam voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

Lees je dit later? Ook geen probleem. Hier en op 3FM.nl/kominactie vind je extra informatie, voorbeelden en de acties van andere mensen voor een dosis inspiratie. Zamel geld in met een sponsorloop, organiseer je eigen gamemarathon of ga helemaal gek en maak van je achtertuin een ravehol waar ADE 'u' tegen zegt. Het kan allemaal! 

Meer over 3FM Serious Request: Lifeline

Met 3FM Serious Request: Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor het redden van levens. Dit jaar doen we dat voor drie thema’s: reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflicten.  

In de week voor kerst (18-24 december) lopen drie teams met twee 3FM-dj’s vanaf drie verschillende locaties in het land van actie naar actie. Ze gaan lopend door Nederland om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht, het hoofdkwartier van de actie. Meer weten?

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kijk live naar 3FM

Lees ook