Zwarte Cross

Leven vóór de dood: één minuut stil

  1. Nieuwschevron right
  2. Leven vóór de dood: één minuut stil

65.000 Zwarte Crossers brengen straks één minuut lang een massaal eresaluut aan het leven.

Zwarte Cross en Amnesty International organiseren op de vrijdag van het festival (13 juli) om klokslag 20:00 uur de Levendenherdenking. Tijdens dit moment eren de bezoekers hun leven, en dat van hun naasten, in vrijheid. Op deze positieve manier vragen zij aandacht voor vrijheid, aangezien dit niet overal vanzelfsprekend is.

"We hebben het goed in Nederland"

Mede-oprichter van de Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross, Gijs Jolink geeft aan: "We leven in vrijheid, er is sprake van democratie en er is een vangnet voor mensen die het minder hebben. Van die vrijheid mogen we ons best wat meer bewust zijn, want die is niet vanzelfsprekend. Ondanks dat mensen soms te veel klagen, hebben we het best goed en dat moeten we vieren! En dat niet alleen. Onze vrijheid is niet vanzelf gekomen, daar is geweldloos en vreedzaam voor gestreden door vrijheidsstrijders, geallieerde soldaten en organisaties van Amnesty International. Met de Levendenherdenking willen we iedereen hiervan bewust maken."

Elk jaar een stunt

Mensenrechten zijn van levensbelang voor de Zwarte Cross omdat de bezoekers juist op de Zwarte Cross het maximale uit het leven halen. Daarom is het festival uit Lichtenvoorde al jaren partner van Amnesty International. Elk jaar organiseren ze samen een stunt die op een bijzondere manier bij het motto van dat jaar past. Onder andere de Naked Run For Freedom (Zwarte Crossers die naakt een ronde over de crossbaan renden), A Giant Backflip For Mankind (wereldrecordsprong van 44 meter) en de sprong van de 80 meter hoge toren midden op het terrein.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwarte Cross 2018

De Zwarte Cross viert dit jaar van 12 tot en met 15 juli in de Achterhoek het Leven vóór de dood. Met een mix van muziek, theater, motorcross en Achterhoekse humor. Het is het grootste festival van Nederland met 220.000 betalende bezoekers.

Ster advertentie
Ster advertentie