Weekend Wijnand (KRO-NCRV)

Zo overwon Wijnand zijn angststoornis

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo overwon Wijnand zijn angststoornis

Samen met MIND en alle andere jongerenmerken van de NPO willen we met #trueselfie jongeren stimuleren om te praten over psychische issues. DJ Wijnand Speelman wilde ook zijn steentje bijdragen en fietste langs plekken uit zijn jeugd, die herinneringen over zijn angststoornis en therapie naar boven brachten.

Waar voel jij je veilig? Heb jij zo'n plek thuis, in de kast, onder de trap, achter je bed, een plek waar je totaal veilig bent? Waar niets je kon gebeuren. Bij Wijnand was dat in de schuur. Een vrij rommelige schuur als je het ons vraagt, maar goed, daar is een schuur ook voor.

Daar onder de werkbank van zijn vader was de eerste veilige plek van Wijnand, wanneer hij als klein jongetje eerder van judo thuiskwam omdat hij de grote zaal niet durfde te betreden en hij zijn fiets in de schuur zette. En dan bleef hij soms tien minuten, soms een kwartier, soms 'kweet niet hoe lang'.

Herkennen en doorbreken

Waarschijnlijk herken je je in zekere mate in het verhaal van Wijnand. Toch zat hij vaker dan hem lief was op zijn veilige plek. Daarom namen zijn ouders hem mee naar het Riagg, waar al snel bleek dat Wijnand een angststoornis had.

Achter elke boom een vijand zien. Nou, misschien niet achter elke boom, maar wel achter te veel. Bij het Riagg leerde Wijnand ontladen, zag hij in dat zijn angst niet altijd even reëel was. Hij leerde patronen herkennen en uiteindelijk te doorbreken.

Door terug te gaan naar de plekken van vroeger, en te vertellen over de lessen die hij leerde door niet alleen het Riagg maar ook door het verstrijken van de tijd, hoopt hij iedereen die zich herkent in zijn verhaal te stimuleren ook uit de kast te komen met zijn of haar issue.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? KLIK HIER VOOR HULP. #TRUESELFIE

Ster advertentie
Ster advertentie