3FM nieuws

3 op de 10 jongeren voelen zich depressief

  1. Nieuwschevron right
  2. 3 op de 10 jongeren voelen zich depressief

3 op de 10 jongeren tussen de 16 en 34 jaar voelden zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief, of zijn dat nog steeds. Dat blijkt uit een onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag, dat ruim 3.400 jongeren ondervroeg. Jongeren vinden het moeilijk om erover te praten terwijl dat juist zo belangrijk is. 3FM wil psychische issues bespreekbaar maken en organiseert daarom vanaf maandag de #trueselfie-week.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe

Meer dan de helft van de jongeren schaamt zich voor hun depressieve gevoelens. "Als gezonde jongeman van 26 'hoor' je deze problemen niet te hebben. Toegeven is ontzettend moeilijk," zegt een deelnemer. Volgens 7 op de 10 jongeren met depressieve gevoelens heerst er een groot taboe. "In onze maatschappij wordt een psychisch probleem afgedaan als een persoonlijke tekortkoming of een falen," vertelt een andere deelnemer.

Stress, somberheid, slaapproblemen en eenzaamheid

Stress, somberheid, slaapproblemen en eenzaamheid zijn de meest voorkomende klachten. "Ik had te maken met verschillende deadlines en die kon ik niet halen. Enerzijds kwam dat juist door perfectionistisch gedrag, anderzijds door het gevoel van onzekerheid. Dat resulteerde in een tijd waarin ik mezelf toch wel een mislukkeling vond."

Erover praten

Veel jongeren zeggen dat ze de stempel 'aansteller' of 'aandachtszoeker' opgedrukt krijgen als ze er open over zijn in hun omgeving. Dat maakt de drempel om erover te praten hoog, terwijl dat juist zo belangrijk is.

#Trueselfie-week

Samen met onze vrienden van MIND Young willen we psychische issues (van eenzaamheid tot prestatiedruk en depressie), in de breedste zin van het woord, bespreekbaar maken. Daarom organiseren we van maandag 9 tot en met zondag 15 april de #trueselfie-week en vragen we jou om je eigen #trueselfie te delen, zodat het makkelijker wordt om erover te praten, want eerlijk is eerlijk: niemand is áltijd happy.

Persoonlijke verhalen

Op 3FM en 3FM.nl hoor en zie je aankomende week verschillende persoonlijke verhalen. Zo vertelt 3FM-dj Wijnand in een mini-docu openhartig over zijn eigen angststoornis, draagt cabaretier Martijn Kardol bij Domien een column voor over depressie, zendt 3voor12 Radio een muziekspecial uit over artiesten met psychische problemen en gaat 3FM-dj's Herman op pad met Sylvia, die kampt met een eetstoornis. Check alles op 3fm.nl/trueselfie.

Zit je ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Klik hier voor hulp. #trueselfie

Ster advertentie
Ster advertentie