Vrijheid

Dit zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid

De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid. Bekijk de mini-docu's die het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte met de mannen.

UPDATE: Broederliefde is niet langer Ambassadeur van de Vrijheid

Voor het verhaal van Vedran, check het eerste filmpje van De Staat

Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. De Jeugd en De Staat stappen op 5 mei in een helikopter die hen rondvliegt naar maar liefst veertien bevrijdingsfestivals.

Betekenis van vrijheid

De betekenis van vrijheid is voor iedereen anders, maar voor de Ambassadeurs staat in elk geval één ding vast: vrijheid is niet vanzelfsprekend. 4 en 5 mei zijn voor de mannen dan ook belangrijke dagen.

"Vrijheid moet je zien als tegenhanger van angst. 5 mei staat dan ook symbool voor de dag dat de oorlog uit ons land ging. En dat moeten we beseffen en blijven nastreven: dat we nu in een land leven waar je niet hoeft te vrezen voor je bestaan." Tim (De Staat)

"Vrijheid is een moeilijk en groot thema. Daarom vind ik het heel belangrijk dat we ambassadeurs zijn. Om er – ook al is het maar een klein beetje – invulling aan te geven." Vjèze Fur (De Jeugd)

Mini-docu's

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft samen met De Jeugd en De Staat mini-documentaires gemaakt.

De Staat bezocht Vinkovci, een stad in het oosten van Kroatië, waar de gitarist van de band, Vedran, is geboren. Op zijn twaalfde kwam hij met zijn familie naar Nederland. Torre Florim: "Vrijheid zit in het DNA van De Staat. Zeker omdat Vedran gevlucht is voor de oorlog in zijn land."

De Jeugd van Tegenwoordig onderzocht hoe je vrij in Nederland bent als je niks hebt of alleen maar materie nastreeft.

Broederliefde ging naar Auschwitz. Edson: "Als je nu kijkt naar de wereld, naar Syrië en mensen die negatief praten over vluchtelingen: zij zouden hier eens moeten komen en zien wat er met de mens kan gebeuren. Ik bedoel, gun een mens de vrijheid."

UPDATE: Broederliefde is niet langer Ambassadeur van de Vrijheid

Ster advertentie
Ster advertentie