3FM nieuws

Wat doen de ambassadeurs op Bevrijdingsdag?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doen de ambassadeurs op Bevrijdingsdag?

Morgen worden de nieuwe Ambassadeurs van de Vrijheid bekend gemaakt. Check out wat hun taken zijn.

De ambassadeurs van vorig jaar: Sunnery James en Ryan Marciano

Zoals je waarschijnlijk al eens gezien hebt, stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei jaarlijks drie nieuwe ambassadeurs aan. De afgelopen jaren waren dit onder andere Douwe Bob, Kovacs en Kensington. Ook dit jaar worden er weer nieuwe ambassadeurs aangesteld. Maar waarom? En wat doen zij nu eigenlijk? Wij leggen het effe voor je uit.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Allereerst het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Wat is dat precies? Het Nationaal Comité organiseert op 4 mei de Nationale Herdenking. Op 5 mei organiseert het comité de Viering van de Bevrijding. Zij zorgen er dus voor jij op Bevrijdingsdag met een biertje in je hand van je vrijheid kan genieten op een festival. Yay! Check deze website voor meer info over het Bevrijdingsfestival van dit jaar.

Hoe en wat?

Als sinds 1991 nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei artiesten uit om tot Ambassadeur van de Vrijheid benoemd te worden. Deze artiesten mogen dan op veertien festivals in het hele land spelen.

En naast dat dat natuurlijk supertof is, moeten deze ambassadeurs ook een boodschap meegeven aan het publiek. Namelijk dat wij sinds 1945 zónder onderdrukking leven, en dat is natuurlijk best wel bijzonder. Iedere ambassadeur heeft andere interesses, zo zal de één zich meer richten op vluchtelingenopvang en de ander meer op bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting.

Alle ambassadeurs van vorig jaar.

Drie ambassadeurs

Jaarlijks worden er drie ambassadeurs benoemd. Het Ministerie van Defensie regelt het superstylish vervoer. Deze ambassadeurs worden namelijk per helikopter vervoerd. Awesome! Met drie helikopters vliegen de artiesten dan het hele land door om zo op veertien festivals op te treden, en dat is soms best een race tegen de klok, maar het lukt natúúrlijk altijd ;).

Actueler dan ooit

Juíst nu zijn er ambassadeurs nodig. Het vieren van de Vrijheid, en het stilstaan bij onze vrijheid lijkt actueler dan ooit. Oorlogen, terreuraanslagen en vluchtelingenstromen zorgen voor verwarring en angst. Het comité heeft als taak om mensen te laten stilstaan bij waar we gekomen zijn sinds ’40-’45, hoe fragiel de vrijheid die we sindsdien hebben is, en hoe belangrijk het is dat we ons beseffen dat die vrijheid niet voor niets is: we moeten hem onderhouden.

Nielson, ambassadeur van vorig jaar in de heli- helikopter.

Stay tuned, want morgen rond 16.00 uur worden de nieuwe ambassadeurs bekend gemaakt.

Nog meer nieuws:

>> Je jeugd verpest in 3,2,1
>> Deadmau5 knalt 13 nieuwe tracks online via WeTransfer
>> 3FM in het teken van de verkiezingen

Ster advertentie
Ster advertentie