Vrijheid

Kraantje Pappie, Maan & Sam Feldt zijn Ambassadeurs van de Vrijheid 2019!

  1. Nieuwschevron right
  2. Kraantje Pappie, Maan & Sam Feldt zijn Ambassadeurs van de Vrijheid 2019!

Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid! Per helikopter vliegen zij op Bevrijdingsdag (zondag 5 mei) van festival naar festival om onze vrijheid samen met heel Nederland te vieren.

Kraantje Pappie

Awareness creëren is voor Kraantje Pappie de belangrijkste reden om Ambassadeur van de Vrijheid te worden. Zijn grootouders maakten de Tweede Wereldoorlog mee en zijn opa vertelde hem verhalen over de Hongerwinter. “Hij ondernam voedseltochten voor zijn gezin. Dan keek mijn oma na een week uit het raam, zag hem de straat in komen met een kar vol eten, en vervolgens zag ze de voorraad meteen slinken, omdat hij een deel van het moeizaam bij elkaar gehaalde eten ging uitdelen aan gezinnen die niks meer hadden.”

Kraantje vindt het een grote eer dat hij een jaar lang Ambassadeur van de Vrijheid mag zijn. "Ik zou in deze functie weleens goed met mijn neus op de feiten willen worden gedrukt. De realiteit zien van wat vluchtelingen of oorlogsslachtoffers meemaken. Als mens leer je daarvan en ik hoop mijn publiek weer mijn ervaring door te kunnen geven.”

“Vrijheid is... dat er voor iedereen vrijheid komt naar zijn of haar eigen standaard, dat hoop ik met heel mijn hart. Vrijheid betekent voor mij steeds wat anders: nu is het de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil en dat ik me kan uiten op de manier die ik wil. Social media werken voor mij soms beperkend, dan plaats ik iets maar niet, omdat ik bang ben voor alle reacties. Dan heb ik geen zin in dat gedoe.” - Kraantje Pappie

Het vrijheidslied van Kraantje Pappie is 'Heal the World' van Michael Jackson.

Kraantje was zelf niet aanwezig in de studio tijdens de bekendmaking, hij zit namelijk op Bali! Kijk het fragment hier terug:

Video niet beschikbaar

Maan

Maan ontmoette vorig jaar op 5 mei verzetsman Jan de Vaal. Hij bleef maanden door haar hoofd spoken nadat zij hem gesproken had over de gruwelen op concentratiekamp Natzweiler. Toen ze recentelijk moest optreden in Hoofddorp, bezocht ze Jan de Vaal nog een keer bij hem thuis. “‘Ik wens je veel vrijheid toe’, zei hij toen ik wegging. Dat maakte veel indruk.” En hij stuurde haar een kerstkaart. Waarom Maan ambassadeur van de Vrijheid is? “Ik heb nog opa’s en oma’s die mij verhalen vertelden en die ik weer door kan geven aan een nieuwe generatie. Voor de generatie na mij is de Tweede Wereldoorlog meer een horrorverhaal.”

“Vrijheid is... dat je op creatief gebied alles mag zeggen wat je wil. Dat er LuckyTV’s over Willem Alexander en Máxima gemaakt mogen worden, zonder dat de maker daarvoor de doodstraf krijgt.” - Maan

Maans vrijheidslied? 'Think' van Aretha Franklin!

Maans mooie verhaal nog even horen? Ze vertelde het tijdens de bekendmaking:

Video niet beschikbaar

Sam Feldt

Sam Feldt ging als Ambassadeur van de Vrijheid naar Johannesburg en sprak daar een aantal bewoners. "Ik hoorde de vreselijkste dingen die ze hebben meegemaakt vanwege de apartheid: zo vertelde een zwarte vrouw dat in haar jeugd haar vader door de apartheidspolitie uit huis de straat op werd gesleurd en daar in brand is gestoken. Ik blijf het vreemd vinden dat de apartheid na de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld. Alsof ze niets van die oorlog geleerd hadden."

Sams moeder geeft les aan vluchtelingen en immigranten. Zijn vader vangt mensen op in de crisisopvang. Hierdoor heeft hij dichtbij meegemaakt wat de inperking van vrijheid met mensen doet. Vandaar dat hij zich aankomend jaar in gaat zetten als Ambassadeur van de Vrijheid.

“Vrijheid is... dat ik me kan verplaatsen. Mijn leven kan opbouwen en kan verhuizen wanneer ik dat wil. Ik reis heel veel voor mijn werk, 150 vluchten per jaar. Ik ben net terug uit Brazilië, waar ik vanuit mijn hotel zo de grootste sloppenwijk van Rio inkeek. Dan word je met je neus op de feiten gedrukt.” - Sam Feldt

Het vrijheidslied van Sam Feldt is 'Imagine' van John Lennon.

Bekijk de bekendmaking van Sam Feldt als Ambassadeur van de Vrijheid:

Video niet beschikbaar

10 minuten-mix

Tijdens de bekendmaking draaide Sam Feldt een heerlijke 10 minuten-mix met o.a. muziek van alle drie de ambassadeurs. Die mix kun je hier nog een keer terugluisteren:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie