Vrijheid

Ronnie Flex, Fedde Le Grand en My Baby zijn Ambassadeurs van de Vrijheid 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. Ronnie Flex, Fedde Le Grand en My Baby zijn Ambassadeurs van de Vrijheid 2018

Ronnie Flex, Fedde Le Grand en My Baby zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid. Per helikopter vliegen zij op Bevrijdingsdag (zaterdag 5 mei) van festival naar festival om onze vrijheid samen met heel Nederland te vieren.

Ronnie Flex

Al vanaf jonge leeftijd heeft Ronnie Flex een grote interesse voor alles rondom vrijheid en de Tweede Wereldoorlog. Het voelt dan ook niet meer dan logisch voor hem om dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid te zijn.

"Ik was een jaar of zeven toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de geschiedenis van de oorlog. Een vriendje had allemaal bekers en mokken met afbeeldingen van D-Day. Hij vertelde erover en dat vond ik meteen boeiend. Op mijn linker bovenarm heb ik een grote tatoeage van Anne Frank. Die heb ik anderhalf jaar geleden laten zetten, ik wilde het al heel lang. Waarom? Zij is iemand die zo veel positivisme heeft nagelaten. De manier waarop zij schreef... Ze bleef optimistisch, en dat in een tijd van zo veel gevaar. En het was een kind, dat vind ik extra tof."

Deze kant van Ronnie Flex kennen veel mensen niet.

"Ik probeer tijdens optredens soms ook iets te zeggen over vrijheid, maar het is best moeilijk om dat aan te kaarten. Ik heb altijd het gevoel dat het niet iedereen interesseert. Misschien gek om te zeggen, maar ik denk dat het onderwerp niet zo cool is om erover te praten. Toch ga ik dat 5 mei wel proberen."

Fedde Le Grand

Als dj reist Fedde Le Grand natuurlijk de hele wereld over. Toen hij laatst in China was werd hij voor het eerst echt geconfronteerd met zijn eigen vrijheid.

"Ik werd in China geconfronteerd met zware censuur. Ik kon niet op Google en Facebook, Instagram deed het niet... Toen dacht ik: shit, de censuur hier is nog serieuzer dan ik me realiseerde. Het stemde tot nadenken, we vinden onze vrijheid in Nederland zo vanzelfsprekend."

"Toen ik wist dat ik Ambassadeur van de Vrijheid zou worden, dacht ik meteen denken aan mijn opa en oma. Zij zaten beiden in het verzet, in Arnhem. Daar hebben ze elkaar ook ontmoet. Mijn oma was een soort zuster en verzorgde verschillende mensen. Ook was ze koerier en bracht ze per fiets berichten heen en weer. Soms praatte mijn oma over het verzet, mijn opa nooit. Hij is in de oorlog bijna al zijn vrienden verloren. Als het Dodenherdenking was, waren ze altijd allebei in tranen."

Fedde wilt er op Bevrijdingsdag een feestje van maken. "Bevrijdingsdag moet een viering van de vrijheid zijn.”

My Baby

De band My Baby bezocht tijdens hun Europese tour in Servië een grensovergang en een kamp waar vluchtelingen 'gevangen' zaten. Van dat bezoek is een minidocumentaire gemaakt die rond 5 mei te zien zal zijn.

"Het was ons eigen idee om daar naartoe te gaan. Wij touren veel en gaan en staan waar we willen, maar dat geldt dus niet voor deze mensen. Hoe zo’n situatie is, daar had ik eigenlijk geen voorstelling bij. Wij wilden deze mensen een gezicht geven. Het zijn geen gelukszoekers, maar mensen die gewoon veiligheid willen en toegang tot basisbehoeftes. Dat krijgen wij gratis en voor niets, daar staan we niet altijd bij stil." aldus zangeres Cato.

De band hoopt dat mensen zich door het zien van de korte docu zullen beseffen wat ze zelf hebben. En dat het iets is wat je met elkaar kunt vieren op bijvoorbeeld een Bevrijdingsfestival.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Zoals elk jaar staat 3FM tijdens Dodenherdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van oorlogen en conflicten en vieren we op 5 mei onze vrijheid. 3FM reist samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter mee van festival naar festival om verslag te doen van Bevrijdingsdag.

Foto's: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie