Video

Hierom hoeft je leven niet altijd leuk te zijn

foto: whoislimos
  1. Nieuwschevron right
  2. Hierom hoeft je leven niet altijd leuk te zijn

Vind nou je plezier in de 'gewonigheid' van het leven, daar word je uiteindelijk veel gelukkiger van. En vergeet niet je verdriet te delen, daardoor vind je namelijk de liefde van je leven. Dat denkt althans deze Vlaamse psychiater.

Dirk de Wachter is psychiater en hij heeft veel te veel werk. Zijn wachtkamer wordt overspoeld met mensen die vermoeid zijn, te veel pillen slikken, het leven niet meer aankunnen en depressief zijn. Het lijkt wel alsof iedereen een diagnose heeft.

Terwijl we op een gedeelte van de planeet wonen, waar we nauwelijks tot geen last hebben van natuurgeweld, hongersnood, epidemieën of oorlog. En waar de mensen nog nooit zo welvarend als nu zijn geweest. En toch wil iedereen naar psychiaters zoals Dirk. Waarom is dat?


(Bron: ANP)

Geluk kopen

Dat komt volgens Dirk door de grootste ziekte van deze tijd dat alles altijd leuk moet zijn. We zijn geobsedeerd door geluk. We denken dat wij mensen het absolute geluk zelf kunnen maken. Ja, misschien zelfs kunnen kopen.

En elk verdriet, tegenslag, lastigheid mag daarom niet bestaan. Dat moet worden weggedrukt in de donkere krochten van ons binnenste, zodat we aan de buitenwereld alleen maar onze mooie, stoere, sterke en leuke kant kunnen laten zien.


(Foto door Matthew Henry)

Deel je kleine verdriet!

Maar volgens Dirk hebben we de lastigheden van het leven nodig om liefde te vinden. Want als je het moeilijk hebt, heb je er juist behoefte aan om je te hechten, aan samen zijn, om bij iemand te zijn die je vastpakt, omhelst of wat dan ook. Klinkt als een klok.

Daarom pleit hij in zijn Brainwash Talk voor meer kwetsbaarheid, meer gevoeligheid en het delen van kleine verdrietigheden en de minder leuke dingen met elkaar. Met je vrienden, geliefden en familie, dat is namelijk veel goedkoper dan een psychiater. En dat scheelt hem weer werk.

Ster advertentie
Ster advertentie