Video

Mali verloor drie kinderen toen gewapende mannen haar dorp overvielen

foto: Joost Ruigrok
  1. Nieuwschevron right
  2. Mali verloor drie kinderen toen gewapende mannen haar dorp overvielen

3FM-dj Frank van der Lende reisde voor 3FM Serious Request: Lifeline samen met het Rode Kruis naar Zuid-Soedan. Daar ontmoette hij Mali (40) en dochter Nyama. Het gezin verloor drie kinderen toen ze moesten vluchten voor gewapende mannen die hun dorp Beneshowa overvielen.

Mali en haar gezin zwierven dagenlang door de jungle, zonder eten of drinken. Tijdens deze vlucht verloor ze twee zoontjes en een dochter door ondervoeding. Nu er een fragiel vredesakkoord is getekend, is ze weer teruggekeerd naar Beneshowa. Maar van het dorp is niets meer over.

Mali en haar gezin hebben niets meer. Geen eten, geen huis, geen spullen. Omdat het tekort aan voedsel in Beneshowa zo schrijnend is, dropte het Rode Kruis voedselpakketten. Toch zijn er ook nog veel noodpakketten nodig, zodat mensen niet meer in de open lucht hoeven te slapen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat doet het Rode Kruis?

Waar oorlog is, wordt verwoest. Het Rode Kruis doet haar best om noodhulp te bieden aan zoveel mogelijk slachtoffers. Denk hierbij aan medische hulp bij schotwonden of botbreuken, maar ook aan het zorgen voor de eerste levensbehoeften zoals schoon drinkwater, voedsel en onderdak.

Voor €20 deelt het Rode Kruis dekens, zeilen en matten uit waarmee een tijdelijk onderdak gemaakt kan worden. Dit voorkomt dat mensen volledig onbeschermd in de buitenlucht moeten overnachten. Voor €45 kan één gezin een maand lang te eten krijgen en voor €200 kan het Rode Kruis een rolstoel geven aan iemand die oorlogsverwondingen heeft opgelopen.

Bekijk alle reportages

Kom in actie

Oorlog stoppen kunnen we niet, maar wat we wél kunnen? Mensen die er ongevraagd in terecht komen, helpen overleven. Kom in actie en red levens! Check 3FM.nl/SeriousRequest om meer te lezen over dit goede doel en te doneren.

Meer weten over 3FM SR18: Lifeline?

7 dingen die je moet weten over het nieuwe 3FM Serious Request
Ester en Cilrilo overleefden op wonderbaarlijke wijze orkaan Haiyan
Elles' vader redde haar op 18-jarige leeftijd van een hartstilstand

Ster advertentie
Ster advertentie