Vera On Track (NTR)

Dit kun je beleven op Into The Great Wide Open
NTR

foto: Tom van Huisstede
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kun je beleven op Into The Great Wide Open

Afgelopen weekend was de 11e editie van Into The Great Wide Open. 3FM-dj Vera Siemons vertrok voor het weekend naar Vlieland en kwam erachter dat het festival veel meer is dan alleen muziek. Wat nog meer dan?

Het eiland

Het festival begint eigenlijk al op het moment dat je de boot neemt vanaf Harlingen, want vanaf daar vaar je naar Vlieland toe. Tijdens het weekend is het eiland grotendeels 'bezet' door Into The Great Wide Open, maar Vlieland heeft nog veel meer mooie plekken te bieden. De zee, de natuur en de duinen bijvoorbeeld. Staatsbosbeheer is het hele jaar actief op het eiland en kent daardoor de mooiste plekken van het Vlieland.

Tom van Huisstede

Iemand die ons ook heel goed over het eiland kan vertellen, is Into The Great Wide Open fotograaf Tom van Huisstede. Hij is inmiddels al jaren fotograaf, ook tijdens het festival en kent het festival én het eiland inmiddels ook van binnen- en buiten. Of hij ondertussen ook een lievelingsplek heeft? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Tom: "Mijn lievelingsplek is De Open Plek, een podium in een Dennenbos. Het ligt een beetje afgelegen en er is prachtig licht, ideaal voor mij als fotograaf."

Tom fotografeert ook andere festivals, zoals Lowlands. "Maar dat is een heel ander festival om te fotograferen", vertelt hij. Into The Great Wide Open gaat meer om de beleving, de natuur en de relaxte en ontspannen sfeer die er heerst."

Tom van Huisstede

De muziek

Into The Great Wide Open is niet per se een muziekfestival, want het biedt nog veel meer dan dat, zoals kunst, natuur en de beleving. Toch zijn er wel veel muzikale hoogtepunten te vinden. Hot Chip, Superorganism, Pip Blom, S10 en Tamino zijn onder andere artiesten die het podium beklommen. En dat is nog maar een greep van de vele artiesten die we zagen. Jong- en nieuw talent, maar ook artiesten die al wat langer meegaan, komen we tegen op ITGWO. Zo ook Eefje de Visser, die al voor het vierde jaar speelt op ITGWO. Zij heeft haar muziek in een nieuw jasje gestoken en bracht haar 'nieuwe' show en sound ten gehore aan het eiland. Vera Siemons haalde haar op van de boot en interviewde haar voor- én vlak na haar show.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werken voelt als vakantie

Tijdens Into The Great Wide Open zijn er een heleboel vrijwilligers actief. We spraken met Lena en Chris, die dit weekend onderdeel zijn van het Hospitality team. Lena doet dit voor het eerst, maar Chris heeft zijn jubileum jaar: al 10 jaar werkt hij op Vlieland tijdens het festival. Chris: "Ik heb helaas een jaar moeten missen, maar ik ben er dit jaar gewoon weer bij!"

Vrijwilligers Chris en Lena

Waarom Chris voor het 10e jaar werkzaam is tijdens ITGWO? Chris: "Het is ontzettend leuk en je leert de leukste mensen kennen. Het voelt als een warm bad waar je elk jaar weer je vrienden tegenkomt." Voor Lena is het de eerste keer, maar zij is het voor de volle honderd procent met Chris eens. Lena: "Ik ben hier nu twee dagen, maar de mensen zijn vriendelijk, iedereen is aardig voor elkaar en er wordt met respect met elkaar omgegaan. Eigenlijk is het festival een voorbeeld van de ideale wereld!"

Waddenweemoed

Niet alleen voor de vrijwilligers voelt hun bijdrage als een vakantie, ook voor de organisatie voelt dit zo. Marketingmedewerker Rients van Ganswijk werkt al zeven jaar voor ITGWO en is hartstikke dol op het festival. Zó ontzettend dol dat hij, en velen anderen, een bepaald gevoel krijgen na het festival, genaamd Waddenweemoed. Wat dat precies is, vertelt hij je hier:

{podcast url="http://radiobox2.omroep.nl/audiofile/file/62116/file.mp3" caption=""}

De natuur

Een grote en belangrijke factor van het eiland én het festival is de natuur. Want zonder de natuur zou de beleving heel anders zijn. De bomen, de dieren, de zee en de duinen, allemaal spelen ze een grote rol en zijn het perfecte decor voor de shows en de kunstwerken. Om die natuur zo goed mogelijk te beschermen tijdens ITGWO, staan de boswachters van Staatsbosbeheer continue op scherp. Zo ook Boswachter Bertwin Bergman, die al 2,5 jaar actief is als boswachter op Vlieland. Staatsbosbeheer en ITGWO werken tijdens het festival, maar ook in de opbouw- en afbouw nauw samen en Boswachter Bertwin vertelt kort hoe dat gaat:

{podcast url="http://radiobox2.omroep.nl/audiofile/file/62117/file.mp3" caption=""}

Een ander voorbeeld van hoe de organisatie en Staatsbosbeheer samenwerken, komt samen in het mooie verhaal van het rapen van alle dennenappels. Boswachter Bertwin vertelt je graag over deze mooie gebeurtenis:

{podcast url="http://radiobox2.omroep.nl/audiofile/file/62115/file.mp3" caption=""}

Tom van Huisstede

Duurzaam

Een groen leven is beter voor iedereen. Voor de dieren, de natuur, maar ook voor ons. Into The Great Wide Open doet er alles aan om het festival zo duurzaam mogelijk te maken. Dat zit 'm in kleine dingen: zo vermijdt de organisatie het gebruik van plastic. Maar ook in grote lijnen is dit terug te vinden: zo min mogelijk auto's, maar als er gebruik van wordt gemaakt (bijvoorbeeld het vervoeren van artiesten), dan gebeurt dit op biodiesel. Rients van Ganswijk geeft enkele voorbeelden van deze duurzame oplossingen op Into The Great Wide Open:

{podcast url="http://radiobox2.omroep.nl/audiofile/file/62118/file.mp3" caption=""}

Tom van Huisstede

Ster advertentie
Ster advertentie