Podcasts

Geert (33) heeft autisme en onthoudt alles wat hij ziet

  1. Nieuwschevron right
  2. Geert (33) heeft autisme en onthoudt alles wat hij ziet

Geert Verhoef (33) heeft autisme. Een onzichtbare handicap, noemt hij het ook wel: “Mensen begrijpen het niet, omdat ze niet in mijn hoofd kunnen kijken.” Tijdens deze Tuesday Issues-podcast probeert 3FM-DJ Joost Geert beter te begrijpen, met hulp van klinisch psycholoog Annelies Spek.

“Het probleem is dat ik een filter mis,” legt Geert uit. “In mijn omgeving neem ik alles waar, ik kan geen onderscheid maken tussen een hoofdzaak en kleine dingen. Loop ik door een drukke winkelstraat met reclameborden, dan sla ik alles op. Daar raak je overvol van dus dat houd ik niet lang vol.”

CHECK DE PODCAST OVER autisme OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Deze week, vanaf 28 maart tot 4 april is autismeweek. Dit jaar staat deze week in het teken van 'prikkels', omdat veel mensen met autisme een gebrek hebben aan een filter en de daarop volgende overdosis prikkels. En zij zijn niet de enigen, steeds vaker wordt de vraag gesteld of het aantal prikkels waar we nu aan worden blootgesteld niet ziekmakend is voor veel meer mensen.

Geert Verhoef werd op zijn achtste gediagnosticeerd met autisme. Hij is één van de 200.000 Nederlanders met autisme, die, zoals hij, dagelijks moeite hebben met niet alleen prikkels, maar ook met sociaal contact en verandering. Ondanks het grote aantal bestaat er nog veel onbegrip over autisme.

“Zelf ken ik niet veel mensen met autisme," zegt host Joost. "Vroeger zat bij mij in de klas een jongen met autisme en ik weet nog dat dat lastig was. De klas begreep hem niet en die jongen ons ook niet.” Geert herkent zich in dit verhaal, op school werd hij veel gepest. Hij werd buitengesloten en kon geen vrienden maken, waar hij op terugkijkt als een heel moeilijke tijd.

Puur en direct

Annelies Spek is klinisch psycholoog en hoofd van het autisme expertisecentrum. “Je hoort helaas vaak dat mensen met autisme gepest worden. Vaak weten ze niet goed op anderen te reageren. Ikzelf vind het juist heel leuk om met mensen met autisme te werken. Ze zijn vaak heel puur en direct, wat ik kan waarderen. En ze hebben een bepaalde vorm van humor die ik leuk vind.”

Dat beeld klopt, zegt Geert. “Ik herken mezelf heel erg als puur en eerlijk. Ik zeg vaak wat ik denk, wat me helaas niet altijd in dank wordt afgenomen. Mensen kunnen het kwetsend vinden, terwijl ik van mening ben dat eerlijk zijn juist beter is.”

Te veel prikkels

Heel relevant, vindt Geert het onderwerp prikkels, want de samenleving is één en al prikkel. Om die reden heeft hij geen sociale media en gebruikt hij zijn telefoon alleen om te whatsappen met zijn ouders. Ook de sociale app van zijn dagbesteding gebruikt hij maar beperkt.

“Bij mij komen al die prikkels hard en ongefilterd binnen: daardoor word ik snel oververmoeid. Ook als ik nieuwe dingen onderneem voel ik dat, omdat ik elk detail in me opneem. Bijvoorbeeld in de studio deze podcast opnemen is vermoeiend, maar dat vind ik het wel waard.”

Geen honger en dorst voelen

Niet alleen het krijgen van teveel prikkels is een probleem, een gebrek eraan kan net zo goed parten spelen. Annelies: “Mensen met autisme hebben vaak last van beide. Ze kunnen overgevoelig zijn voor geluid, maar juist ondergevoelig voor lichamelijke prikkels, zoals honger of dorst. Dat maakt het lastig om voor jezelf te zorgen.”

Een vaste eetplanning kan helpen: In plaats van het gevoel, helpt het tijdstip als herinnering om te eten. Het behouden van een vast ritme is daarvoor belangrijk. Geert herkent dat. “Ik voel honger niet goed aan. Als mijn eten niet op de juiste plek ligt, dan eet ik niet. Dan denk ik er niet aan.”

LUISTER DE PODCAST OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Ster advertentie
Ster advertentie