HUMAN

4 op de 10 jongeren heeft psychische klachten

  1. Nieuwschevron right
  2. 4 op de 10 jongeren heeft psychische klachten

En daarom organiseert 3FM samen met MIND de #openup-week.

Check hier alles van #openup!

Laat dat maar heel even op je inwerken: vier op de tien jongeren (43 procent om precies te zijn) heeft last van psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek dat Newcom deed in opdracht van 3FM Tussenuur en MIND.

Bovendien gaf 80 procent van deze jongeren (tussen 13 en 24 jaar) aan dat de klachten al meer dan twee maanden duren. En toch, hè?! Toch lijkt er een enorm taboe te rusten op het praten over je psychische klachten.


(Bron: Newcom)

Negatieve spiraal voorkomen

Zo gaf 37 procent van de jongeren met psychische klachten aan dat ze niet open zijn over hun problemen naar andere mensen. Terwijl dat juist super belangrijk is, volgens de kenners van MIND, een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz.

Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND: “Niet alleen omdat jongeren dan steun krijgen, maar wanneer psychische problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd, is de kans groter dat een negatieve spiraal wordt voorkomen. Zodoende kan een lang traject in de GGz wellicht worden vermeden."


(Bron: Newcom)

"Ze vinden me vast een aansteller"

De meeste jongeren die niet over hun problemen praten gaven aan dat ze bang waren om een aansteller gevonden te worden. Ook zijn veel jongeren bang dat mensen hen anders zullen benaderen als we weten van hun problemen.

Lidewy Hendriks: “Wij stimuleren het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen."


(Bron: Newcom)

#openup

Waarom zou je niet net zo makkelijk praten over je psychische klachten als over een gebroken been, zoekgeraakt huisdier of de heupoperatie van je oma? Uiteindelijk zijn het gewoon twee mensen die over een onderwerp praten.

Vandaar dat we de handen ineen hebben geslagen met MIND om gesprekken over psychische problemen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Daarom hebben we #openup in het leven geroepen.

Hoe gaan we dat doen?

Van 1 t/m 3 mei vind je op 3fm.nl en op de sociale kanalen van 3FM filmpjes van zogeheten openuppers: jongeren die openlijk praten over hun depressie, angst- of persoonlijkheidsstoornis. Bij Wijnand (tussen 14:00 en 16:00) vertellen deze jongeren welke muziek voor hen belangrijk is.

Op de site lees je meer verhalen van openuppers, worden tips gegeven hoe je moet openuppen, wat je als geliefde of naaste kunt doen en vertellen deskundigen over het belang van openuppen. Daarnaast ben je één klik verwijderd van professionele begeleiding, hulp en advies mocht je ook je verhaal willen doen.

Kijk hier voor veel meer #openup, check de help-button van MINDyoung of kom in actie voor MINDyoung.

Ster advertentie
Ster advertentie