Podcasts

Podcast: hoe voelt eenzaamheid en wat doen we ertegen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast: hoe voelt eenzaamheid en wat doen we ertegen?

Wat is eenzaamheid? Hoe voelt dat? En wat kun je eraan doen? In de nieuwe Tussenuur podcast praat 3FM-dj Sophie Hijlkema met drie gasten over eenzaam zijn.

Nadï van de Watering is vanwege haar ziekte al heel lang eenzaam en vertelt hoe ze daarmee omgaat. Teun Toebes brengt eenzame ouderen in contact en vertelt over het belang van fysiek contact versus online contact. Tot slot vertellen Julian Spraakman en Daan Klunder over hun profielwerkstuk en de aanbeveling die ze voor hun school schreven.

Luister de podcast in de 3FM App (Google Play of Apple), in Itunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Geen sociaal leven

Nadï van de Watering ging afgelopen juli viral toen ze deze tweet plaatste op Twitter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanwege haar ziekte kan Nadï niet studeren, werken, sporten of uitgaan. Daarnaast wacht ze al langer dan een jaar (een jaar!) op een 'maatje'. Hierdoor leeft ze erg geïsoleerd en voelt ze zich vaak eenzaam. Eind juli was ze er even helemaal klaar mee, omdat haar fysio-afspraak niet doorgaan, haar enige sociale contactmoment van die dag. Ze plaatste gefrustreerd bovenstaande tweet op Twitter. Wat gebeurde, had ze nooit zien aankomen. Vooral niet omdat ze destijds amper volgers had op Twitter.

Veel mensen hadden de tweet gezien en gereageerd. "De volgende dag had ik wel 190 mails. Veel mensen begrepen niet waarom ik eenzaam ben. Anderen kwamen juist weer met adviezen en suggesties." Er waren ook veel mensen die met Nadï wilde afspreken.

Nadï van de Watering

Fysiek contact vs. online contact

Teun Toebes brengt eenzame ouderen bij elkaar en daar maakt hij video's van die hij op Youtube plaatst. "Iedereen leeft heel erg in zijn eigen bubbel. We maken wel contact via social media, maar fysiek contact mist. Op Youtube laat ik zien hoe je dat oprechte contact wel kunt maken. Er is vanuit de maatschappij nog een enorme behoefte om fysiek contact te maken."

Teun Toebes

Wat doe je aan eenzaamheid?

Julian Spraakman en Daan Klunder schreven hun profielwerkstuk over eenzaamheid en kwamen met een aanbeveling voor hun school. "Het was lastig om erachter te komen of jongeren eenzaam zijn, want ze zijn er niet trots op. Het is een taboe en onze belangrijkste conclusie was toch wel dat we eenzaamheid bespreekbaar moeten maken."

Julian Spraakman en Daan Klunder

Luister de podcast in de 3FM App (Google Play of Apple), in Itunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie