HUMAN

Nick (24) doet in een rolstoel mee aan Last Man Standing

foto: Foto: Fernando in 't Veld
  1. Nieuwschevron right
  2. Nick (24) doet in een rolstoel mee aan Last Man Standing

Nick Bootsman (24) zit in een rolstoel, maar dat weerhoudt hem er niet van om mee te doen aan Last Man Standing. Samen met 299 andere deelnemers gaat hij de challenge aan om zes uur lang op een paal in het water te staan. Of in zijn geval: te zitten. Hiermee halen ze geld op om psychische problemen bij jongeren te voorkomen.

3FM Tussenuur belde met Nick om te vragen waarom hij meedoet en hoe dat precies werkt; deelnemen in een rolstoel.

Nick, vertel, waarom doe je mee?

"Ik heb zelf ervaring met psychische aandoeningen. Mijn pubertijd stond er bol van. Helaas denken mensen nog steeds in hokjes en is er veel onbegrip voor deze problemen. Mensen zeiden bijvoorbeeld regelmatig tegen me: 'Stel je niet zo aan', of als we iets leuks gingen doen: 'Het is hier toch hartstikke leuk?' Ook heerst er veel schaamte en dat zou niet zo moeten zijn, want ik kan er toch ook niks aan doen dat ik een rotjeugd heb gehad?!"

Sinds wanneer gaat het beter?

"Sinds twee jaar gaat het beter met me, maar mensen reageren nog steeds hetzelfde. Als ik aangeef dat iets teveel is, dan kijken ze me aan alsof ik gek ben."

Wil je vertellen waarom je in een rolstoel zit?

"Tuurlijk. Ik heb het Ehlers Danlos syndroom. Dat is een bindweefselafwijking waardoor ik vaak moe ben en pijn heb. Pas een jaar geleden heb ik de officiële diagnose gekregen, terwijl ik al veel langer rondliep met problemen. De dokters gaven mijn psychische klachten de schuld. Ze zeiden dat ik dácht dat ik pijn had."

Wow heftig...

"Dat was niet leuk, nee. In die periode zat ik ook nog eens in mijn transitie van vrouw naar man en ik geloof nog steeds dat de dokters mijn klachten niet serieus namen omdat ik vrouw was."

Denk je écht dat dat er mee te maken had?

"Ja, want toen ik mijn klachten vervolgens als man [met dus een nieuw dossier, red.] aankaartte wilden ze meteen tests uitvoeren en gaven ze me eindelijk de diagnose waar ik al zo lang op wachtte."

Wat een verhaal...

"Ja, maar het geeft juist ook kracht. Mensen hadden maar weinig vertrouwen in me. Ze dachten dat ik niks zelfstandig zou kunnen en kijk nou: ik woon op mezelf in Dordrecht en ik doe mee aan Last Man Standing."

Vertel eens hoe dat werkt in een rolstoel?

"Ze dragen me door het water naar het platform, daar staat een stoel en daar moet ik dan zes uur lang op blijven zitten."

Maar is dat niet veel makkelijker dan staan op een paal?

"Het wordt echt heel zwaar, want ik krijg na een half uur zitten al pijn in mijn lichaam. Daarnaast moet ik tweeënhalfuur met de trein reizen om in Ermelo te komen [waar het evenement plaatsvindt, red.] dus ik ben waarschijnlijk al kapot voordat ik daar aankom. Maar ik kijk wel hoe lang ik het volhoud."

Dan is zes uur wel erg lang...

"Ja, maar ik ben dankbaar dat ik daar überhaupt mag zitten en ik ga het zolang mogelijk volhouden door te denken aan alles wat ik al voor elkaar heb gekregen. Ik ben trots en ik wil het gewoon een keer gedaan hebben."

That's the spirit. Succes Nick!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Initiatief van MIND

Last Man Standing wil zoveel mogelijk geld ophalen om psychische problemen bij jongeren te voorkomen. En dat is nodig, schrijft MIND op de website, want een hele generatie dreigt met psychische ongezondheid op te groeien door onder andere schooldruk en psychische problemen. Het bedrag zet MIND in voor voorlichting, hulp, openheid.

Ster advertentie
Ster advertentie