Podcasts

Deze jongeren willen dat je spijbelt om de aarde te redden

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze jongeren willen dat je spijbelt om de aarde te redden

Foto’s van ijsberen op een smeltende Noordpool, filmpjes van schildpadden met rietjes in hun neus en beelden van rivieren vol troep vliegen je om de oren. De gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling zie je overal. Dat er iets moet veranderen, is duidelijk. Maar hoe kun je bijdragen aan een beter milieu? In aflevering 19 van de Tussenuur-podcast spreekt presentator Zegert van der Linde met vier milieubewuste jongeren.

Check hier de podcast!

Als het op klimaat aankomt, is Zegert eigenlijk een struisvogel. Natuurlijk weet hij van de klimaatverandering, maar wanneer het daarover gaat steekt hij zijn kop in het zand. Alsof klimaatverandering er niet is als hij zich er niet mee bezighoudt. Maar dat werkt zo niet natuurlijk, dus is het de hoogste tijd voor Zegert om zijn kop uit het zand te halen en in gesprek te gaan met vier jonge wereldverbeteraars.

(Wouter en Eefke)

Klimaattop

Met Wouter (21) bijvoorbeeld. Hij is vice-voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van politieke partij GroenLinks. Samen met andere leden van DWARS doet hij mee met protesten en stakingen om aandacht te vragen voor milieuvervuiling. Afgelopen december waren ze op de klimaattop in Polen om de stem van milieubewuste jongeren te laten horen. En om zo min mogelijk CO2 uit te stoten ging hij daar natúúrlijk heen met de trein.

Op de klimaattop in Polen kwam Wouter VN-jongerenvertegenwoordiger Eefke (23) tegen, en hoe toevallig is het dat ook zij bij ons in de studio zit. Als jongerenvertegenwoordiger van de VN houdt Eefke zich bezig met duurzame ontwikkeling, ze verzamelt ideeën en standpunten van Nederlandse jongeren en legt deze vervolgens bij de nationale en internationale politiek neer. Zelf probeert Eefke ook haar steentje aan een beter klimaat bij te dragen door vegetarisch te eten en alleen tweedehands kleding te kopen.

Spijbelen voor het klimaat

Zelf bijdragen aan een beter milieu kan al door iets kleins als korter douchen, minder vaak de verwarming aan of je eetpatroon veranderen. Maar Damien (16) en Inez (16) besloten om het wat groter aan te pakken. Samen met andere leerlingen van hun school vormen ze Youth for Climate, en om aandacht te vragen voor milieuvervuiling roept Youth for Climate scholieren op om op 7 februari te spijbelen. Alle spijbelende leerlingen verzamelen zich om een mars te lopen door Den Haag.

In België deden ze het al, in Brussel trokken er 12,500 leerlingen door de straten voor het klimaat. Damien en Inez hopen natuurlijk dat de mars in Den Haag ook zo groot wordt, maar als er duizend jongeren meelopen zijn ze ook al blij.

(Zegert, Damien, Eefke, Inez en Wouter)

Voetprint

Iedereen draagt bij aan de opwarming van de aarde, hoe bewust je misschien ook bezig bent. Een goede manier om uit te zoeken waar er met jouw levensstijl nog verbetering te halen valt, is het maken van de voetafdruktest van het WNF. Door vragen te beantwoorden over jouw eetpatroon, koopgedrag en lifestyle, rekent de test uit hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen zou leven zoals jij.

De uitslag van Zegert laat nog wat te wensen over, voor zijn levensstijl zijn er 2,9 aardbollen nodig. Wouter, Eefke en Damien en Inez doen het een stuk beter: voor Eefke haar levensstijl zijn er bijvoorbeeld 1,3 aardbollen nodig.

Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app.

Ster advertentie
Ster advertentie