Podcasts

Vita (17) en Marlène (23) leven in de keiharde wereld van topsport

  1. Nieuwschevron right
  2. Vita (17) en Marlène (23) leven in de keiharde wereld van topsport

Elke dag trainen, wedstrijden in het weekend en op je dertiende al op jezelf wonen: topsport is alleen weggelegd voor hen die er alles voor over hebben om de beste te worden. In onze nieuwe podcast spreekt Coen van den Braber met jonge topsporters.

Check hier de podcast!

Het zal je niet verbazen dat Vita (17) met haar 1.90m basketbalt op hoog ? niveau. Ze traint twintig uur per week en om dit te combineren met school, gaat ze vanaf haar dertiende naar een speciale Topsport Talentschool. Hier heeft ze minder lesuren en krijgt ze soms vrijstelling van toetsen als die niet uitkomen met haar sportschema.

Klinkt misschien chill, maar dan weet je het rooster van Vita nog niet. Om half acht ’s ochtends staat ze al in de sporthal om te trainen, 's middags gaat ze naar school en daarna gelijk door naar de tweede training van de dag. Na die training is er geen tijd om even te relaxen, want er moet gewoon huiswerk gemaakt worden. Om dit te kunnen doen, woont ze ook op deze school. Alleen in het weekend gaat ze terug naar haar ouders.

Maar ze weet waar ze het voor doet. Haar grote droom is om te spelen in de Amerikaanse WNBA, de bekendste basketbalcompetitie voor dames. Die droom is misschien dichterbij dan ze denkt, want over een tijdje gaat ze studeren én basketballen in Amerika.

(Vita)

Niet gehandicapt genoeg

Coen spreekt ook met Marlène (23). Sinds haar geboorte mist Marlène haar linker onderbeen en linker onderarm. "Bouwfoutje," volgens haar. Toch heeft ze altijd meegedaan aan valide sporten, want voor gehandicaptensport was ze niet gehandicapt genoeg, dacht ze. Toch besloot ze om naar een paralympische talentendag te gaan, waar ze werd gescout voor atletiek. Nu is ze gespecialiseerd op de honderd en tweehonderd meter én verspringen.

Marlène heeft een prijzenkast waar je u tegen zegt. Ze is twee keer Europees kampioen, werd derde op de Paralympische Spelen en alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ook twee wereldrecords op haar naam staan.

Mooie prestaties, maar de naam Marlène van Gansewinkel doet misschien niet gelijk een belletje rinkelen. Dit komt omdat voor gehandicaptensport vaak minder aandacht is dan voor valide sport. En dat vindt ze best jammer.

(Marlène)

Geen sporter, toch topsport

Om topsporter te worden heb je natuurlijk een flinke portie talent nodig, maar je moet je vaak ook helemaal suf trainen om beter te worden. Iemand die weet hoe belangrijk goede training is, is Elwin (26). Zelf is hij eigenlijk niet zo'n talentvolle voetballer, maar hij geeft hij wel training aan jonge talentvolle voetballers. En aan die training voor jonge topsporters in het algemeen mag best nog wel wat veranderen, vindt hij.

Hoewel Coen zelf ook zeker niet onsportief is, geeft hij toe best jaloers te zijn op onze gasten. Veel doorzettingsvermogen en elke dag trainen, dat zou hij ook wel willen.

Maar de wereld van topsport is hard, daar zijn ze het alle drie over eens. Je moet altijd alles geven en je sport op nummer één zetten. Afspreken met vrienden of lui op de bank zitten schiet er dan weleens bij in. Maar dat hebben ze er allemaal voor over.

Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app.

Ster advertentie
Ster advertentie