Podcasts

Wanneer je ouders scheiden...

foto: Sanne, Tessa, Simone en Kimberly
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer je ouders scheiden...

Om de paar dagen van huis wisselen, twee keer je verjaardag vieren en van de ene op de andere dag onderdeel van een ‘nieuw’ gezin. Als dit je bekend in de oren klinkt, dan heb je vast gescheiden ouders. In deze nieuwe Tussenuur-podcast komt presentator Tessa Mol alles te weten over het hebben van gescheiden ouders.

Check hier de podcast!

Toen de ouders van Tessa vertelden dat ze uit elkaar wilden gaan, stortte haar wereld in. Ze trok alles in twijfel: had ze al die jaren in een soort leugen geleefd? Voerden haar ouders al die tijd een toneelstukje op?

Uiteindelijk besloten haar ouders om bij elkaar te blijven. Super fijn natuurlijk, maar toch denkt Tessa nog steeds na over hoe het geweest zou zijn als haar ouders wél uit elkaar waren gegaan. Ze is benieuwd hoe je wordt gevormd door de scheiding van je ouders en vraagt zich af of je na de scheiding zelf nog wel ware liefde kunt vinden. Om antwoord te krijgen op deze vragen, praat Tessa met verschillende jongeren over hoe het is om gescheiden ouders te hebben.


(Tessa)

Kerst met de fam

Ze spreekt bijvoorbeeld met Kimberly en Simone. Allebei hebben ze gescheiden ouders, die van Simone gingen uit elkaar toen ze zeven jaar oud was en de ouders van Kimberly op haar elfde. De scheiding verliep voor beide meiden goed. Hun ouders maakten goede afspraken, zeiden geen vervelende dingen over de ander en nog altijd kunnen hun ouders goed met elkaar overweg.

Soms té goed, vindt Kimberly. Kerst viert zij bijvoorbeeld met haar vader, moeder, zusje én stiefvader. Als kind vond ze dit best verwarrend, maar nu is het de normaalste zaak van de wereld.


(Simone en Kimberly)

Buddy

Wat zowel Simone als Kimberly miste, was iemand om mee te praten die hetzelfde had meegemaakt. Iemand die zonder vooroordeel naar hun verhaal luisterde en advies gaf. Daarom zijn ze buddy geworden bij Villa Pinedo, een website waar je terecht kunt als je vragen hebt over de scheiding van je ouders.

Zodoende hebben jongeren die hetzelfde als zij meemaken wél iemand om mee te praten. Door een app word je gekoppeld aan een buddy, die ook gescheiden ouders heeft. Met je buddy kun je praten over alle dingen waar je mee zit rondom de scheiding van je ouders. Maar ook om te kletsen over alledaagse dingen als school, vrienden of je liefdesleven. Een dagboek dat terug praat als het ware.


(Sanne)

Jij hebt ook inspraak

Omgangsregelingen, welke vakantie je bij welke ouder bent en kinderalimentatie; dit zijn zaken die ouders moeten regelen wanneer ze gaan scheiden. En je ouders denken waarschijnlijk dat zij het beste weten op welke manier dit gedaan moet worden, maar jij hebt hier ongetwijfeld ook je mening over. Wist je dat jij gewoon inspraak hebt op al die shit die geregeld moet worden?

Zo mag jij bijvoorbeeld aangeven bij welke ouder je wil wonen, of op welke dagen je bij welke ouder wil zijn. Om erachter te komen welke rechten een jongere precies heeft wanneer ouders scheiden, praat Tessa met Sanne van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel (KJRW). Daar kun je terecht als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de afspraken die jouw ouders hebben gemaakt. Samen met iemand als Sanne schrijf je dan een brief naar de kinderrechter, die kijkt vervolgens of er iets veranderd kan worden aan de regeling die je ouders hebben getroffen.

Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app.

Ster advertentie
Ster advertentie