HUMAN

1 op de 3 jongeren denkt dat Rutte weer premier wordt

  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 3 jongeren denkt dat Rutte weer premier wordt

En 50 procent van de jongeren verwacht dit jaar een terroristische aanslag in Nederland.

(Foto door Bullet Ray)

Luisterend oor

Wat jullie verwachtten van de toekomst. Dat is wat we wilden weten en waarom we samen met onze vrienden van JijVandaag een onderzoek optuigden. Want je hoeft maar een krant open te slaan en de ellende en verdoemenis komt je tegemoet.

Maar jullie zijn de jongste generatie, beslissingen die nu worden genomen, zullen voor een groot gedeelte jullie toekomst bepalen. Daarom leek het ons bij Tussenuur wel zo verstandig om eens ons oor bij jullie te luister te leggen, hoe jullie eigenlijk de toekomst tegemoet zien.

De toekomst begint morgen

Natuurlijk zijn we razend benieuwd hoe jullie je eigen toekomst voor je zien over pak 'm beet 15 jaar, maar daarover kunnen jullie hoogstwaarschijnlijk nog maar weinig zinnige dingen zeggen.

Vandaar dat we het in ons onderzoek wat dichter bij huis zochten en ons met name richtten op 2017, een jaar dat grotendeels wordt bepaald door de verkiezingen op 15 maart en hoe de situatie zich in Europa na de Brexit, oplopende spanningen aan de oostgrenzen van Europa en de verkiezing van Trump verder ontwikkeld.

Wie wordt premier?

Vandaar dat we ons afvroegen wie de nieuwe premier wordt van Nederland. Deze vraag legden we voor aan 1.281 jongeren tussen twaalf en 24 jaar.

Een derde van deze ondervraagden (32%) verwacht dat Mark Rutte (VVD) wederom minister-president zal worden. Een kwart (24%) denkt dat Geert Wilders (PVV) zijn populariteit in de peilingen verzilvert. Alexander Pechtold was derde op de lijst (13%).

(Dit zijn volgens jullie de belangrijkste thema's van de verkiezingen)

Afzetter

We hadden ook een vraag over een andere president: Donald Trump. Hij is nu amper een maandje bezig en heeft aardig wat verdeeldheid gezaaid in de Verenigde staten. Daarom wilden we weten of jullie verwachten dat hij zijn vier jaar als president vol maakt.

Bijna vier op de tien jongeren in Nederland (38%) denkt dat hij met deze manier van politiek bedrijven nog voor het einde van zijn ambtstermijn tegen de lamp loopt en wordt afgezet. En dat zou best uitzonderlijk zijn, aangezien in de laatste pak 'm beet honderd jaar slechts één president werd afgezet (Richard Nixon). Wellicht daarom dat bijna de helft van de jongeren (49%) denkt dat Trump wel zijn vier jaar afmaakt.

(Niet alleen qua standpunten lijken Trump, Boris 'Brexit' Johnson en Wilders op elkaar)

Vluchtelingen: probleem of zegen?

Veiligheid, vluchtelingen en migratie zijn belangrijke onderwerpen voor de komende verkiezingen. En jongeren? Maken die zich ook zorgen om het aantal vluchtelingen dat dit jaar naar Nederland komt?

Mwah, niet echt. Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (52%) verwacht zelfs dat er dit jaar minder vluchtelingen dan in 2016 naar Nederland komen. En een kwart van de ondervraagden (23%) verwacht dat we dit jaar positiever gaan denken over de komst van vluchtelingen naar Nederland (37% denkt negatiever).

Meer aanslagen, geen einde aan IS

Jongeren zijn het grotendeels met elkaar eens dat we in de wereld en in Europa nog niet klaar zijn met de radicale islam. De helft van de jongeren (49%) denk dat in 2017 meer terroristische aanslagen plaatsvinden dan vorig jaar en een op de twee jongeren (49%) verwacht dit jaar een aanslag in Nederland.

Het einde van het geweld door aanslagen en IS is kortom nog niet in zicht. Zo geeft twee van de drie jongeren aan (65%) dat ze niet verwachten dat het leger van IS dit jaar de genadeklap krijgt.

Feyenoord ja/nee

Over de belangrijkste vraag van allemaal - Wordt Feyenoord kampioen in 2017 - zijn de meningen zeer verdeeld. Ja zegt 28% van de jongeren, 34% zegt nee en 38% heeft geen mening.

En voor jullie persoonlijk? Meer dan de helft (56%) denkt dat 2017 voor hen een beter jaar wordt dan 2016, tegenover slechts 5% die denkt dat het een minder jaar wordt. In de de verre toekomst denken jongeren dat ze wat betreft geld (39%), werk (40%) en studie (51%) het beter krijgen dan hun ouders. Wat betreft milieu denkt ruim de helft (51%) dat ze het slechter krijgen.

Bekijk hier op je gemakkie alle resultaten van ons onderzoek.

Meer onderzoek:

>> Doe de Partijwijzer!
>> Praten over terrorisme? Liever niet op school
>> Wist je dat je fokking goed bent met geld?
>> 4 op de 5 jongeren vindt zwarte piet niet racistisch
>> Bekijk hier veel meer over de verkiezingen op 3FM

Ster advertentie
Ster advertentie