Solar

Solar Weekend heeft zijn eigen weerman mét mobiel weerstation

foto: Foto: Roy Schepers
  1. Nieuwschevron right
  2. Solar Weekend heeft zijn eigen weerman mét mobiel weerstation

3FM is het hele weekend op Solar Weekend. De festivalgangers genieten van de muziek, de creatieve vibe én de zomerse temperaturen. Het RIVM heeft een heus hitteplan uit de kast gehaald voor Zuid-Limburg. Wij gingen op pad met Maickel Geurts (37 jaar) die zichzelf de 'weerbewaker' van Solar noemt.

Het weer is belangrijker dan je denkt

Deze festivalzomer treffen we het qua weer. Voorgaande jaren kregen we meerdere keren te maken met noodweer (hoge temperaturen die omslaan in dreigende onweersbuien). Denk aan Pinkpop in 2014 en Pukkelpop in 2011, dat vijf man het leven kostten.

Sindsdien is het in sommige gemeenten verplicht om weerbewaking in te stellen tijdens festivals. Voor Maickel een mooie kans. Hij werkte altijd al als bouwer tijdens festivals, maar nu kon hij eindelijk van zijn passie zijn werk maken.

Maickel en zijn zelfgebouwde weerstation

Handjes uit de mouwen

"Ik was vaak bij de opbouw van festivals aanwezig en dan zag ik de organisatie denken als er noodweer aankwam: "'Shit, wat moeten we doen?'". Maickel zag een gat in de markt en omdat hij al sinds zijn vierde een fascinatie had voor onweer, en alles wat er mee te maken heeft, was de keuze snel gemaakt. Ik word festival-weerman!

Hij greep zijn kans en nu maakt hij elke dag voor de organisatie van Solar het weerbericht. "Ik houd rekening met warmte, regen, onweer, maar ook met uv-straling. En ik kijk naar het festivalterrein: zijn er genoeg schuduwplekken? Is er voldoende gratis drinkwater? Daar kijk ik allemaal naar."

Maar als het super lekker weer is, zoals nu, dan valt de werkdruk wel mee. Maickel: "Ik ga dan niet de hele dag lopen Netflixen, hoor. Dan help ik gewoon mee met klussen op het festivalterrein." Deze weerman is van alle markten thuis, super handig!

"Ik kan onweer tot 1300 km afstand zien"

Als we Maickel spreken staan we op de camping. Enthousiast stelt hij voor om een kijkje te gaan nemen bij zijn weerstation, aan de andere kant van het terrein. "Kom jongens, ik neem jullie mee in de auto." En vroemmm, off we go!

Onderweg vertelt hij honderduit over het volgen van tornado's, zijn passie voor fotografie en de concurrentie in de weerbewakingsscene. Hij praat zelfs zoveel dat hij de weg even kwijtraakt.

Uiteindelijk komen we aan op de juiste locatie en laat hij vol trots zijn weerstation zien. "Dit heb ik zelf gebouwd." We zien een ingewikkelde unit waarmee hij regen, wind, temperatuur en uv kan meten. Ook heeft hij een eigen bliksemdetectiesysteem meegenomen waarmee hij onweer tot wel 1.300 km afstand kan zien aankomen.

Binnen laat hij vol enthousiasme allerlei apparaten, grafieken en weerkaarten zien met elk hun eigen functie. "Elke morgen begin ik om half 8 op het festival. Dan ben ik twee uur bezig met het samenstellen." En vervolgens geeft hij de resultaten door aan de organisatie die op hun beurt de bezoekers kan informeren.

3 tips om dit hete weer te overleven

Maickel is een weer-expert geworden en zorgt voor jouw veiligheid op een festival, zoals Solar. Hierbij 3 tips over hoe je het beste om kan gaan met de hitte:

  1. Drink heel veel water. Bier is lekker, maar drink dat met mate.
  2. Pas op voor blauwalg, want als je daar een slok voor neemt heb je de volgende dag diarree. Helaas is er in de Maasplassen blauwalg geconstateerd, liet Solar zaterdagmiddag weten. Dus oppassen geblazen!
  3. En smeren, smeren, smeren.
Ster advertentie
Ster advertentie