Naar homepage
Podcasts

Sofie (21) voelt zich schuldig wanneer ze fast fashion koopt

  1. Nieuwschevron right
  2. Sofie (21) voelt zich schuldig wanneer ze fast fashion koopt

Wist je dat de productie van één spijkerbroek ongeveer 8000 liter water kost? En dat er per jaar gemiddeld 120 miljoen bomen worden gekapt voor de productie van onze fashion items? WTF! Sofie van der Stelt (21) werkt bij Sustainable Fashion Week en praat met 3FM nacht-dj Yoeri over de impact van de kledingindustrie op het milieu.

Luister de hele podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Tassen vol kleren

Sinds een paar jaar gaat Sofie duurzaam om met kleding. Dat was vroeger wel anders. "Ik kocht vaak flesjes water en ik ging naar de Primark waar ik tassen vol kocht." Toen ze erachter kwam dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende sectoren op aarde is, gooide ze het roer om. "Het klimaat is een enorm probleem en soms voel je je machteloos, maar het is tóch belangrijk om je eigen gedrag te veranderen."

Sofie studeerde Textiel & Design en haar werk bij Sustainable Fashion Week creëerde ook meer kennis over de impact van de kledingindustrie. "Ik voel me nu schuldig als ik grote winkelketens inloop. Ik ga liever naar kleinschaligere en duurzamere winkel."

Kledingruil met vrienden

Elk jaar gooien we enorm veel kleren weg. Zo'n 145 miljoen kilo belandt bij het restafval. Dat zijn zo'n 24 kledingstukken per persoon. Volgens Sofie is de oplossing: minder nieuwe kleren kopen. "Kijk eens in de kast van vrienden of familie. Koop minder en ruil!" Daarnaast is het beter voor het milieu om je kleding minder snel in de wasmachine te gooien. "Was een klein vlekje uit met de hand en stop je spijkerbroek 24 uur in de vriezer om de bacteriën te doden."

Wat nou als je krap bij kas zit?

Kledingruil is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook nog eens goed voor de portemonnee! Dus heb je een klein budget? Organiseer een kledingruil met vrienden. En natuurlijk kun je items vermaken tot iets nieuws. Maak van een lange broek een korte broek, verknip een shirt tot hempje of knip er schoonmaakdoekjes van." Kortom, wees creatief!

Luister de hele podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie