Podcasts
BNNVARA

Zijn de video’s van Britney Spears deepfakes?

foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de video’s van Britney Spears deepfakes?

Zien we online wel de echte Britney Spears? Een tijd terug waren we allemaal zo blij voor Britney. Eindelijk was ze vrij en kon zij weer doen en laten wat ze zelf wilde. Maar schijn bedriegt, want hoe vrij is Britney Spears nu eigenlijk echt? Worden we niet voor de gek gehouden door naar deepfake-video’s van Britney te kijken?

Britney Spears is natuurlijk dé popprinses van de zeroes. Ze verkocht meer dan 150 miljoen albums en schreef misschien wel de beste popknallers ooit. Maar niet alleen Britney’s muziek is populair, ook haar verschenen autobiografie, genaamd 'The Woman In Me' werd binnen één week tijd meer dan één miljoen keer verkocht.

Dit is Britt Nie!

Je zou dus denken dat het op dit moment helemaal perfect gaat met Britney. Tot je op haar TikTok of Instagram kijkt. Daar staan nogal opmerkelijke video’s op, zoals bijvoorbeeld een filmpje dat viraal ging, waarbij ons Britney in vrij weinig kleding door de gang van haar huis danst, terwijl ze een messenset rondslingert.

Later stelde ze fans gerust met de mededeling dat het nepmessen waren, maar diezelfde fans maken zich nog steeds zorgen. De comments op deze video’s staan uit, en dus beginnen fans te speculeren. Zien we wel de echte Britney?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om de twijfels van die fans te verklaren, moeten we even terug in de tijd. Britney was de afgelopen jaren veel in het nieuws. In 2008 ging het niet zo lekker met de zangeres en Britney kwam onder curatele van haar vader te staan. Hij bepaalde 13 jaar lang alles voor haar. Tot ze in 2021 een advocaat nam en terugvocht. Haar trouwste fans steunden Britney daarbij, met de zogenoemde Free Britney movement.

Britney won de rechtszaak van haar vader en heeft dus haar vrijheid terug. Ze mag weer zelf bepalen wat ze doet en deelt. En als dat een video is waarin ze in ondergoed messen rondzwaait... Prima! Zou je denken. Maar de afgelopen tijd twijfelen steeds meer fans of de Britney die wij zien wel echt is.

Oops, AI did it again

Er gaat dus een filmpje rond van Britney, waarbij het lijkt alsof de persoon die we zien een Britney-filter gebruikt. Deze Britney zou dus een Deepfake zijn. Gemaakt met Artificial Intelligence. Met behulp van bestaande beelden leert AI de kenmerken van iemands gezicht. Vervolgens kun je de kopie van dat gezicht visueel tot leven laten komen, tot het soms bijna niet meer van echt te onderscheiden is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Japan is het zelfs al zo ver dat er popsterren zijn die helemaal niet bestaan; het zijn gewoon robots waar je zelfs mee kunt communiceren en die onthouden wat je eerder hebt verteld. Je zou denken: wat is er nou zo leuk aan een popster die helemaal niet bestaat? Maar wie hield vroeger niet van zijn Tamagotchi, of van zijn Furby? En dit was in het jaar kruik.

Moet je nagaan wat de technologie vandaag de dag kan! Maar zijn de filmpjes van Britney nu écht of AI? Volgens privacy-expert Bart van der Sloot kun je dat van goede deepfakes bijna niet meer zeggen; zelfs experts of AI-programma’s weten het niet meer zeker.

Beluister voor de hele uitleg de nieuwe podcastaflevering van Paul is Dead.

#3 - Britney Spears, vrij of fake? - Paul is Dead

Er zijn er nog veel meer!

Britney Spears is niet de enige artiest waarover rare verhalen rondgaan. Wij hebben de beste en meest absurde theorieën in een podcast gepropt! Luister elke week naar een nieuwe aflevering van Paul is Dead om meer te horen. Dit kan natuurlijk via NPO Luister, via de 3FM-app, Spotify of je andere favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie