Podcasts

Een podcast over intersekse: wat is dat eigenlijk, intersekse?

  1. Nieuwschevron right
  2. Een podcast over intersekse: wat is dat eigenlijk, intersekse?

Discrimineren op grond van iemands geslacht mag nu al niet volgens de wet, maar intersekse personen worden daarin niet nadrukkelijk genoemd. In de nieuwe Tussenuur-podcast praten we met Annelies en Marleen, die allebei intersekse personen zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Er is veel onwetendheid over deze groep, terwijl er ruim 85.000 personen met een vorm van intersekse zijn in Nederland. Tijd voor opheldering.

LUISTER DE PODCAST HIER, VIA ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER.

Onlangs heeft een ruime meerderheid van de Eerste Kamer gestemd voor een nieuwe wet die het verbod op discriminatie op grond van geslacht moet aanscherpen. Het initiatief komt onder andere van de PvdA, GroenLinks en D66. "Helaas is voor veel transgenderpersonen en intersekse personen discriminatie aan de orde van de dag. Met deze wetswijziging geven wij een duidelijk signaal: iedereen moet zeker zijn dat je jezelf kan zijn. Wie je ook bent." stelt PvdA-Kamerlid Van den Hul.

Wie zijn er te gast in de podcast?

Radio 1-presentator Stephan Komduur praat onder andere met Marleen Hendrickx. Zij heeft een van de 40 varianten van intersekse, namelijk het compleet androgeenongevoeligheidssyndroom. Dit houdt in dat Marleen geboren is met XY-chromosoom, wat normaal gesproken betekent dat je een jongen bent. Maar haar lichaam was ongevoelig voor mannelijke hormonen dus is ze zich gaan ontwikkelen tot meisje. "Aan de buitenkant ben ik helemaal een meisje, maar ik heb geen baarmoeder, geen eierstokken, een ondiepe vagina en word niet ongesteld..."

Marleen Hendrickx en Stephan Komduur

Annelies Tukker is ook intersekse persoon en beleidsmedewerker bij NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit. Zij houdt zich bezig met de mensenrechten voor intersekse personen.

Annelies Tukker - Screenshot uit VPRO Tegenlicht 'Beste Reizigers', over de toekomst van geslacht en gender

Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift 'Ze wisten niet of ik een jongen of een meisje was: Kennis, keuze en geslachtsvariaties, over het leven met en het kennen van intersekse condities in Nederland.' Zij is net als Annelies Tukker aangesloten bij NNID en staat versteld van de traagheid waarmee dit verborgen stigma doorbroken wordt.

Margriet van Heesch

LUISTER DE PODCAST HIER, VIA ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER.

Ster advertentie
Ster advertentie