Pinkpop

"Pinkpop is niet het hipste festival, maar wel een dijk van een festival volgens klassiek recept"

foto: Hans-Peter van Velthoven
  1. Nieuwschevron right
  2. "Pinkpop is niet het hipste festival, maar wel een dijk van een festival volgens klassiek recept"

Al negenenveertig edities lang reist half Nederland en België af naar Pinkpop om de grootste wereldartiesten live te zien. Van The Rolling Stones tot Justin Bieber en van Coldplay tot Muse. Dit jaar is het aan Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars om de festivaldagen af te sluiten. Maar wat maakt het festival buiten deze grote namen zo speciaal? We vroegen het een aantal vaste bezoekers.

Voor de meeste bezoekers geldt: als je eenmaal naar Pinkpop geweest bent, blijf je gaan. Laura (25) gaat dit jaar voor de negende keer en was zestien toen ze voor het eerst het festival bezocht. "De line-up is altijd fantastisch, de sfeer is ontzettend goed, vooral op de campings, en iedereen is vrij en zichzelf."

Om Oskar (35) die dit jaar voor de veertiende (!) keer gaat, te quoten: "Pinkpop is wat U2 is voor rockbands, de rest heeft het meeste van hen afgekeken. Het is misschien niet het meest hippe festival, maar wel een dijk van een festival volgens klassiek recept: veel bands en grote namen op weinig podia."

Line-up

Zeker de laatste jaren legt het festival erg de nadruk op het woordje 'pop' in Pinkpop. De komst van artiesten als Justin Bieber, Major Lazer en Martin Garrix ging gepaard met veel kritiek van de oude rockliefhebbers. "Maar dat is juist zo leuk," legt Ben (18) uit. "Voor iedereen zijn er dagelijks wel een aantal acts die bij hun persoonlijke smaak passen. Aankomende vrijdag staat om half vier Lil' Kleine op het podium en een paar uur later Pearl Jam. Het is toch mooi dat dat kan?"

Martin Garrix & Chef'Special

Ben: "Mijn mooiste herinnering blijft dan denk ik toch wel hoe ik na afloop van het Justin Bieber concert in 2017 met 60.000 man, jong, oud, en zelfs heel oud, als een gek stond te springen bij Martin Garrix. Ik stond op de eerste rij en als ik achter me keek, naar al die duizenden mensen met al die lichtgevende flitsen op hun telefoon, plus die top tracks van Garrix, dan wil ik direct terug naar dat moment. Maar ook het moment dat Joshua van Chef’Special de mainstage afsprong en tien centimeter voor mijn neus zijn performance deed, was ook een gave herinnering waar ik gelukkig nog toffe beelden van heb."

Chef'Special
Martin Garrix

Paul McCartney en Red Hot Chili Peppers

Laura: "Mooiste muzikale herinnering van Pinkpop en waarom? Dat waren denk ik toch wel The Rolling Stones en Paul McCartney, simpelweg omdat dat zulke legendes zijn. Al waren de Red Hot Chili Peppers en Rammstein ook héél erg gaaf!"

Paul McCartney
Red Hot Chili Peppers

Stromae, Green Day en Major Lazer

Oskar: "Tijdens Stromae was het te druk bij het Noord podium. Het was echt zo’n optreden dat je niet alleen gehoord, maar ook echt gezien moest hebben. En in 2010 kwam Green Day, mijn favoriete band, eindelijk naar Landgraaf. Dit was het beste optreden van de drie keer dat ik ze daar gezien heb. Maar ook Major Lazer en Martin Garrix vorig jaar. Gelukkig laat Pinkpop steeds meer zien met de tijd mee te willen blijven gaan en dat resulteert in zulke bazen die echt feest komen maken."

Stromae
Major Lazer
Green Day

3FM op Pinkpop

3FM is ook dit jaar weer met een radiostudio op Pinkpop te vinden. Drie dagen lang zenden we uit vanaf het festivalterrein! Luister mee om niks te missen of volg de Pinkpop-verslaggeving via 3FM.nl, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat of YouTube. Kijk hier voor meer info!

Ster advertentie
Ster advertentie