Album Bowie verkoopt drie keer zo veel als Adele

  1. Nieuwschevron right
  2. Album Bowie verkoopt drie keer zo veel als Adele

David Bowie is niet geheel onverwacht op 1 binnen gekomen in de Album Top 100. Daarnaast komen er ook nog enkele oude albums van de overleden zanger binnen.

De #1-notering voor ? (Blackstar) van David Bowie zagen we vorige week al aankomen. Echter door zijn onverwachte dood op zondag, verkoopt het album meer dan drie keer zoveel als 25 van Adele. Na maandag werd de albumlijst voor een groot deel bepaald door Bowie. Blackstar, zijn 25e studioalbum, vergrootte per dag de voorsprong op 25 van Adele. Na Let’s Dance (3x in 1983), Tonight (1x in 1984) en The Next Day (#1 in 2013) is Blackstar zijn vierde #1-album in Nederland. In de Britse albumlijst is het zijn tiende.

Oude albums in de lijst

Naast Blackstar scoort David Bowie ook nog met vier oude albums in de lijst. Op 7 staat Nothing Has Changed, The Very Best Of Bowie (#12 in 2014), op 22 The Next Day (#1 in 2013) en krijgen twee andere verzamelaars voor het eerst een notering: op 81 The Best Of David Bowie 1969/1974 (uit 1977) en op 98 The Best Of David Bowie 1980/1987 (uit 2007). Tot deze week had David Bowie 35 album-noteringen, inclusief de twee albums van Tin Machine. Met drie nieuwe noteringen deze week staat de teller op 37 stuks. In de komende jaren zullen daar ongetwijfeld nog wel een paar verzamelaars bijkomen.

Nog een album?

Volgens producer Tony Visconti, met wie hij al sinds 1969 werkte, wilde David Bowie na Blackstar nog een album maken. Er zouden al vijf nummers zijn opgenomen. Ondanks dat Bowie al sinds november wist dat de kanker door zijn hele lichaam zat, had hij een week voor zijn dood nog de hoop lang genoeg te leven om de opvolger van Blackstar af te maken. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere binnenkomers

#8 Eefje de Visser: Nachtlicht

Na de albums De Koek (#35 in 2010) en Het Is (#3 in 2013), waarop de akoestische gitaar de boventoon voerde, heeft Eefje Visser op Nachtlicht, de akoestische gitaar ingeruild voor (meer) elektronica. Hierdoor ontstaat een voller geluid en dat past goed bij het thema van het album, de nacht. Zondag begint Eefje aan een nieuwe concerttour.

#12 Remy van Kesteren: Tomorrow Eyes

Voor zijn instrument, de harp, was de bron van originele klassieke meesterwerken wel zo’n beetje opgedroogd. En dus klom harpist Remy van Kesteren zelf in de pen. Vijf van zijn nummers belandden op zijn derde album Tomorrow Eyes, waarvan het titelnummer gezongen wordt door Michael Prins. Vijf werden geschreven door Martin Fondse, zijn producer en Nils Frahm. Op 1 juni staat van Remy van Kesteren in Paradiso Amsterdam, waar hij uit handen van Jet Bussemaker, Minister van OCW, de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs zal ontvangen. In het najaar volgt een uitgebreide Tomorrow Eyes tournee. De komende zaterdagen kun je hem in een heel andere rol zien, die van deelnemer aan Wie Is De Mol?

#34 Villagers: Where Have You Been All My Life?

Na drie studioalbums komt de Ierse band Villagers met een live album. Villagers, een band? Sinds Darling Arithmetic (#22 in 2015) is het eigenlijk alleen nog het project van één man: Conor O’Brien. Voor het live album Where Have You Been All My Life? putte hij uit de drie studioalbums. Samen met producer Richard Woodcraft (Last Shadow Puppets, Radiohead) nam O’Brien in één dag het album in de Londense RAK Studios op.

#33 Klubbb3: Vorsicht Unzensiert!

De titel doet vermoeden dat het hier om een album gaat van Duitse makelij. Klubbb3, de uitvoerende van Vorsicht Unzensiert! is echter een Belgisch-Duits-Nederlands gezelschap, bestaande uit Florian Silbereisen (presentator van Duitse shows), Christoff (Belgische zanger) en onze eigen Jan Smit. De kans is groot dat je de mannen die op dit album hun passie voor Schlagers delen, in de après-ski oorden tegenkomt, want er staat een tour gepland door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op het programma. Dan toch maar weer naar Frankrijk voor onze ski-vakantie…

#48 Stef Bos: Een Sprong In De Tijd

#63 Mariss Jansons & Wiener Philharmoniker: New Year’s Concert 2016

#75 Ignite: A War Against You

Ignite is een melodische hardcore band uit Orange County, California. Joe Nelson was maar kort zanger, want al in 1994, een jaar na de start, werd hij opgevolgd door Zoli Téglás, die van Hongaarse afkomst is. A War Against You is het eerste album dat bij ons een notering krijgt.

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

.
Ster advertentie
Ster advertentie