Muzieknieuws

Grote producties: dit is wat Metallica hoofdpijn geeft

foto: Flickr
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote producties: dit is wat Metallica hoofdpijn geeft

Als je wel eens naar een concert of festival bent geweest, weet je dat sommige producties flink uitpakken. Lichten, vuurwerk en soms zelfs vliegende podia. Tegenwoordig kan het allemaal! Maar hoe ziet zo'n productie er achter de schermen eigenlijk uit? Wie bedenkt dit soort ideeën? En hoe neem je het allemaal mee op tour? In deze aflevering van 'Blauwe M&M's' kom je terecht in de wereld van producties.

Vrienden van Amstel Live

Te beginnen met wat er gebeurt in ons eigen kikkerlandje. Een show waar enorm wordt uitgepakt is Vrienden van Amstel Live. Je hebt daar een hoop voorbij kunnen zien komen de afgelopen jaren. Een waterval met effecten, vliegende podia en een draaiende DJ-booth om maar eens wat te noemen. Degene die dit soort bizarre projecten bedenkt is Machiel Hofman.

Maar ondanks de vette ideeën, moet Machiel ook rekening houden met wat er fout kan gaan. "Als je doet wat wij doen in Ahoy gaan er natuurlijk ook dingen mis, en daar moet je op voorbereid zijn". Daarom liggen er vaak een plan B, C en D klaar. En dit is wel zo handig, bijvoorbeeld toen Armin van Buuren in de draaiende DJBooth zat stond er een kraan klaar aan de zijkant voor het geval er iets mis zou gaan.

Metallica

John Mulder is de grote baas achter MOJO, maar daarnaast ook een echte productietijger: “Het gaat pas niet door als wij zeggen, we cancelen het nu.” Desnoods kruipt John zelf achter het vrachtwagenstuur als een chauffeur uitvalt.

In 'Blauwe M&M's' vertelt John over hoe alles er achter de schermen er aan toegaat. Pas een jaar of dertig zijn er grote stadionproducties. Sinds die tijd nemen artiesten ook hun eigen spullen mee. Dat werkte vroeger heel anders. “Voor heel veel groepen zoals U2 heb ik toen het licht gedaan.”

Leuk, zulke grote producties tegenwoordig. Maar als tourende band heb je vaak maar een nacht om af- en op te bouwen, en je moet in die tijd ook nog van de ene naar de andere locatie. En daar liggen nog de grootste vraagtekens en problemen.

John vertelt over touren met Metallica, hoe de band bijvoorbeeld op donderdag in Wenen stond, en op vrijdag alweer in Kopenhagen: "Je bent dan om 02:00 uur 's nachts klaar met het opruimen van de set en om 06:00 uur moet je dan de auto instappen richting het vliegveld. Als je dan om 09:00 uur aankomt bij het volgende podium begint om 10:00 uur je volgende dag."

En dan is niet elk podium hetzelfde: "Op Download bijvoorbeeld, het grote rock- en metalfestival, daar is het podium maar 24 meter, maar de set is 25 meter. Dan denk je wel bij jezelf wat moet ik in godsnaam doen?"

Ben je benieuwd geworden naar meer? Luister dan de hele podcast hier:

#6: Gekkenwerk - Blauwe M&M's

Ster advertentie
Ster advertentie