Muzieknieuws

'Dadcore' van Mozes And The Firstborn is Album van de Week

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dadcore' van Mozes And The Firstborn is Album van de Week

Hink-stap-sprong door de gitaargeschiedenis, met hits vol plakband.

Ninetieskid

Wat volgt er na een onbevangen debuut en een moeilijke tweede? Een volwassen derde volgens Mozes and the Firstborn’s Melle Dielesen. Een flinke dooddoener, dat snapt hij zelf ook. En met de titel zet het je ook nog eens op het verkeerde been: Dadcore is geen saaie of degelijke plaat. Het plezier is er niet minder om en de liedjes zijn misschien wel beter dan ooit.

Is het nou een doosje waaruit een cassettebandje wordt getrokken en hoor je nou nog net op play gedrukt worden, in de eerste paar seconden van Dadcore? Het zou een goede verklaring zijn, aangezien het album luistert als een tape van een ninetieskid die zijn al zijn favoriete tracks achter elkaar heeft opgenomen, met soms nog wat ondefineerbare omgevingsgeluiden tussendoor. Soms schreeuwt Dielesen als een Kurt Cobain vol gruis zijn longen uit zijn lijf in grungy tranentrekker met ‘Paranoid Android’-twist ‘Amen’. Ergens anders voegt mede-Burger Recordsband Together wat meligheid en en zelfs wat Beach Boys koortjes toe (zoals Weezer dat op zijn best deed). En weer iets later rammelen ze weer alsof ze in een dronken kroeg aan het spelen zijn.

Alle kanten op

Het springt van de hak op de tak, en toch is het onmiskenbaar Mozes and The Firstborn. En dan niet alleen het hink-stap-springen door de rockgeschiedenis en het schijnbaar moeiteloos uit de mouw schudden van goede hooks en liedjes, maar ook in de thema’s, waarin ze het beste combineren van hun eerste twee albums. Van zorgeloos naar vol zorgen, met zulke twists dat een lofzang over plakband toch opeens loodzwaar kan voelen. Raar genoeg voor Burger Records fans die hun garagerock het liefst zo weird mogelijk horen, maar catchy genoeg om toch eindelijk eens een groter publiek in Nederland te veroveren. En ach, anders gewoon een groter publiek in Amerika.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij 3voor12 volg je het tourdagboek van Mozes & The Firstborn, die momenteel dertig shows in de VS aan het spelen zijn. Ook lees je hier een interview.

Ster advertentie
Ster advertentie