Muzieknieuws

Na Glastonbury, ook Zwarte Cross verhoogt ticketprijs met €37,5

foto: Bullet-Ray van Olphen
 1. Nieuwschevron right
 2. Na Glastonbury, ook Zwarte Cross verhoogt ticketprijs met €37,5

Helaas gaan de ticketprijzen ook voor de Nederlandse festivals dit jaar omhoog. Na de verhoging bij Glastonbury, de tickets zijn daar 63 euro duurder geworden heeft de Zwarte Cross de nieuwe prijzen bekend gemaakt. Een weekendticket kost €37,50 duurder.

Grote prijsstijging

Glastonbury is één van de grootste festivals van de wereld. Vorig jaar kon je onder andere Billie Eilish, Paul McCartney, Kendrick Lamar, Foals, Sam Fender en Lorde op het podium daar vinden. Het duurt vijf dagen lang en dus mag daar best voor wat geld voor neergeteld worden. Hieronder check je de prijsontwikkelingen van de afgelopen jaren:

 • Ticket voor 2023: £335,- oftewel €385,39
 • Ticket voor 2022: £280,- oftewel €322,11
 • Ticket voor 2020: £265,- oftewel €304,85
 • Ticket voor 2019: £248,- oftewel €285,30
 • Ticket voor 2017: £238m,- oftewel €273,90
Nog verder terug in de tijd: in 2010 betaalde je maar £175,- oftewel €201,32 en in 2000 betaalde je £87,- oftewel €100,09. Het bizarste? Voor de eerste editie hoefde je maar £1,- te betalen in 1970. Wat waren de tijden goed toen!

De prijsstijging is te verklaren: wereldwijd is er sprake van heftige inflatie. Namelijk zo'n 12% in augustus nog zei de NOS. Dus alles wat je nodig hebt voor een evenement is duurder geworden. Daarnaast is de hele industrie geprofessionaliseerd sinds het begin van deze eeuw. Dit omdat er meer mensen naar evenementen gaan, maar ook omdat artiesten meer inkomsten halen uit het doen van optredens. De Correspondent zegt hierover: "Wereldwijd neemt het aantal festivals toe, dus ook de vraag naar artiesten. Dat jaagt hun gages de hoogte in."

Wat gaat dit voor Nederland betekenen?

De Zwarte Cross is het eerste grote festival dat met nieuwe prijzen naar buiten komt. Zo kost bijvoorbeeld een dagkaart volgend jaar €45 (was €32,50) en een campingkaart, waarbij je vier dagen toegang hebt tot het festival, kost €170 (was €132,50). Voor bijvoorbeeld Pinkpop en Lowlands is er nog geen nieuws.

In een interview met BNR Nieuwsradio vertelt Lowlands-festivaldirecteur Eric van Eerdenburg meer over de financiële situatie van Lowlands-festival en dit zegt veel over de stand van zaken bij alle andere festivals. Over de editie van dit jaar zegt Van Eerdenburg dat die naar alle waarschijnlijkheid gaat eindigen in het groen. Helaas stijgen alle prijzen zo hard dat een nieuwe prijsverhoging onvermijdelijk lijkt. Kleine blik op zaken die bijvoorbeeld meer zijn gaan kosten:

 • De energiecrisis, waardoor er hogere brandstofprijzen zijn
 • De crisis in Rusland
 • De vluchtelingencrisis waarvoor mobiele toiletten, tenten en aggregaten nodig zijn
 • De klimaatcrisis
 • Brexit
 • Het gebrek aan personeel.
 • De chaos in het Europese vliegverkeer.
 • Nog steeds geldende corona-protocollen.

Tegen BNR zegt Van Eerdenburg nog geen duidelijkheid te kunnen geven over de kosten voor 2023, maar: “Het zal niet weer een verhoging van €35,- zijn, hoop ik, maar het gaat wel die kant op. Misschien 25 of 30 euro erbij.”

Door dit alles is Eric pessimistisch over de toekomst. Tegen 3voor12 zegt hij: “Ik maak me er zorgen over of jonge mensen straks nog naar een festival kunnen. Je ziet de kamerprijzen de pan uit rijzen, net als de energieprijzen. Dat heeft natuurlijk een weerslag op het uitgaansleven en op de festivals.”

Ster advertentie
Ster advertentie