Muzieknieuws

'Californication' haalt 1 miljard views op YouTube

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Californication' haalt 1 miljard views op YouTube

Red Hot Chili Peppers staan in juni op Pinkpop. De band heeft zeker reden om er dan een feestje van te maken. De clip van 'Californication' heeft namelijk 1 miljard views behaald op YouTube. Elke dag wordt de video gemiddeld 290.000 keer bekeken.

Gameplay

De videoclip sleurt je 5 minuten en 21 seconden een game in, zonder dat je daar zelf een Playstation of Xbox voor nodig hebt. Je kunt kiezen tussen bandleden Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith en John Frusciante die terechtkomen in een open wereld waar ze van alles in beleven. Oh, en ze hebben geen shirts aan. Ook lekker.

De video is geregisseerd door Jonathan Dayton en Valerie Faris. Zij wonnen hiermee de MTV Video Music Awards in de categorie "Best Direction in a Video" en "Best Art Direction in a Video". Ook was het genomineerd voor "Video of the Year", "Best Group Video" en "Best Special Effects in a Video".

In vier weken is de hele clip gemaakt. Dat is extreem kort voor iets dat geanimeerd is, zeker in die tijd. De Playstation 2 was toen nog amper verkrijgbaar. Grote games zoals GTA waren ook maar een schijntje in vergelijking met nu. Twee weken in het proces besloten ze om alles opnieuw te doen, zodat ze de look van de animatie konden upgraden naar de kwaliteit die zou komen met de Playstation 2.

Je ziet de band verschillende plekken in Californië aandoen zoals de Hollywood Walk of Fame, de Golden Gate Bridge en San Francisco.

De clip stamt uit 2000, maar is in 2009 op YouTube gezet. Het komt in een illuster rijtje met onder andere Psy’s 'Gangnam Style', 'Shape of You' van Ed Sheeran, 'Despacito' en 'Baby Shark'.

De game echt spelen?

Na het zien van de clip is voor te stellen dat je de game echt wil gaan spelen. Goed nieuws: game-ontwikkelaar Miquel Camps Orteza is met dit idee aan de slag gegaan. In maart onthulde hij het nieuws, dat hij de hele clip heeft nagemaakt als game met zeven levels.

Helaas is het niet in samenspraak met het echt label, waardoor het nummer niet te horen is. Je kan het spelen op Windows, Mac en Android.

Genoeg reden tot feest

Naast het feit dat ze naar Pinkpop komen, zijn er genoeg andere redenen tot feest voor de band. Ze hebben afgelopen week een tour door Europa en Noord-Amerika aangekondigd, waarbij hun boekhouder waarschijnlijk is flauwgevallen. Nooit eerder deden ze zoveel shows.

Het voorprogramma wordt tijdens de tour gedaan door afgewisseld The Strokes, St. Vincent, Iggy Pop, the Roots en King Princess. Acts waar je normaal ook al tickets voor koopt, dus dit is een hele goede extra motivatie om kaartjes te kopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie