Lowlands

Wat je moet weten over het Lowlands-eten

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat je moet weten over het Lowlands-eten

Wat voor culinaire verrassingen zijn dit jaar nieuw op het terrein? Hoe voed je 65.000 monden vier dagen lang? Hoe sterk mag de drank zijn? In de LLowcast, de podcast van Lowlands, vertelt horecabaas Hans Kuipers je alle ins en outs over het eten en drinken van Lowlands 2019!

Nieuw eten

Met 55 cateraars is ongeveer elke keuken wel vertegenwoordigd op het festival. Je gaat veel bekende tentjes terugzien, maar dit jaar vind je op het terrein ook een Taqueria. "Dit is twee jaar geleden een beetje begonnen in Nederland, in de VS is het al veel langer populair. Het zijn Mexicaanse taco's en tortillas, maar op een originele manier gemaakt met allerlei vullingen en toppings. Echt geweldig!"

Nieuwe gerechten toevoegen aan de food line-up gaat niet altijd zo snel. Hans heeft bijvoorbeeld vijf jaar moeten zeuren om Banh Xeo op Lowlands te krijgen! "Het is streetfood uit Vietnam, een pannenkoek van rijstmeel gevuld met verse groenten en kruiden, soms ook garnalen of kip. Ik proefde dat een paar jaar terug voor het eerst en werd van m'n stoel geblazen! Het is alleen nogal ingewikkeld om te maken, dus het duurde lang voordat ik die foodtruck op Lowlands kon krijgen. Maar toen het lukte in 2017: instant succes!"

Mag het een % meer?

Al die heerlijkheid moet weggespoeld worden met een drankje en daar is iets nieuws voor bedacht dit jaar! Naast de gewone barren die je over het hele terrein vindt, is er nu ook een nieuwe longdrink-bar naast de Bravo. Speciaal voor de festivalgangers die 'm wel wat sterker lusten.

Hans: "Hier vind je longdrinks van Lowlands-recept, met een promillage wat er niet om liegt! Je moet volgens de wet wel onder de 14% blijven, maar de meeste blikjes pre-mix zitten tussen de 4.5 en 7%. Da's prima, maar ik ben toch op zoek naar wat stevigers!" Dus als je daar van houdt, is de Bravo jouw hoekje dit jaar.

Alles vega(n)

Als tegenhanger van alle burgers en bitterballen komen er ook steeds meer vega en vegan opties. Bijna elke cateraar heeft wel een of twee vega alternatieven op het menu staan. Ook de vegan doelgroep wordt steeds groter, dus dat aanbod groeit mee. Daarnaast staat ook in 2019 weer Brasserie 2050 op het terrein, een restaurant waar je voedsel voorgeschoteld krijgt uit, je raadt het al, 2050.

Hans: "Ons huidige consumptiepatroon is niet vol te houden, dus je moet toch op zoek naar alternatieven. Dat doen ze hier. Zo kun je er bijvoorbeeld plastic soep krijgen (met een soort plastic dat je wel kunt eten), maar ook een charcuterieplankje zonder vlees, maar wat wél als vlees smaakt. Er is bloemkool van het spit, Nederlandse biologische wijnen... Van alles!"

Toptips van Hans

Zelf is Hans verzot op pokebowls, in elke vorm. Maar ook een veganistisch burgertje van Where's The Beef gaat er wel in, of wat mexicaans van Los Hapje. "Oh, die soft taco met chipotlesaus! Daar zit een beetje chocola in verwerkt: als je het weet proef je het, anders niet. Maar zo verrukkelijk!"

Maar een van de grootste begrippen op het terrein is toch wel de calorieënbom van Hans Worst: de Rotdog. "Ja, zo'n ding bevat 2000 calorieën, haha! Maar dit is wel het betere handwerk. Ik wilde eerst geen hotdogs op Lowlands, tot ik deze proefde en 'm moést hebben. En dan dat parasolletje op de kraam met 'dik, vet en lekker'... Hoe toepasselijk kan het zijn?!"

De hele podcast horen? Dat kan hier.

Met Je Friends Naar Lowlands

Heb jij nou verschrikkelijk veel trek gekregen door dit verhaal, maar heb je geen kaartje voor Lowlands? Kunnen we nog wat aan doen! Meld je via 3FM.nl/metjefriends aan en maak samen met drie vrienden kans op de laatste Lowlands-kaarten. Goede muziek kijken terwijl je goed eten wegwerkt, dit wil je!

Ster advertentie
Ster advertentie