Lowlands

Lowlands muziekprogrammeurs praten je bij over de 2019 line-up

  1. Nieuwschevron right
  2. Lowlands muziekprogrammeurs praten je bij over de 2019 line-up

Even kletsen met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de Lowlands line-up van 2019! David van Schuylenburch, Maarten van Vugt en Bas Jansen schoven aan bij de LLowcast, de podcast van het festival. Hoelang ben je bezig met het bouwen van zo'n line-up? En met welke acts zijn ze zelf heel blij? De highlights van het gesprek vind je hieronder.

Vroeg erbij zijn

Voor een festival als Lowlands is het zaak dat je overal bovenop zit. Boekers zijn het hele jaar bezig met acts live bekijken en showcasefestivals bezoeken. Door de steeds hogere snelheid van de muziekindustrie wordt de line-up ook steeds eerder gevuld.

De tourplannen van potentiële headline-acts worden vaak een jaar van tevoren al bekend, dus die liggen als eerst vast. De maanden daarna volgen de wat grotere acts en toffe nieuwe ontdekkingen, maar er worden altijd wat plekken opengehouden: "Je weet nooit wanneer er ineens een act ontploft, die moet je nog wel toe kunnen voegen. Meestal krijgen we in juni een mailtje van de promoafdeling, van 'is het al af?!' Dan gaan we echt afronden, haha. Begin juli is het echt wel compleet."

Wat zijn de beste vangsten van 2019?

Maarten is heel tevreden met Juice WRLD, een van de progressievere namen dit jaar. "Dit is een gokje van formaat! Het is een flinke spot met serieuze budgetten, maar er is dan ook veel gaande in dit genre. Er komt veel goede, relevante muziek uit op het moment. Ook rondom namen als Loyle Carner, Anderson .Paak en A$AP Rocky, dat is hiphop met een heel hoog kwaliteitsniveau en artistieke spannendheid waardoor je het in een adem kunt noemen met bands als Tame Impala."

David is vooral in zijn nopjes met Billie Eilish, een van de grootste nieuwe supersterren van dit jaar (en tevens de #1 op de 3FM Live List). "Met de kennis van nu had ze een headliner kunnen zijn, absoluut. Je boekt zoiets al ver van tevoren, je waagt het erop... Maar dan pakt het zo uit! Ja, daar kun je alleen maar heel blij mee zijn."

Bas sluit zich aan bij David, maar wel met een kleine kanttekening. Het klinkt nu alsof je zomaar elke act kunt boeken die je wilt, maar dat valt tegen: "Er zijn in hetzelfde weekend als Lowlands zat festivals wereldwijd, in Japan en Amerika bijvoorbeeld. Het voelt in Nederland soms bijna vanzelfsprekend dat acts langskomen, maar het is echt niet zomaar een kwestie van een beetje rekenen en iedereen binnenslepen. Het is minder simpel dan je denkt!"

Volgende keer beter

Helaas horen annuleringen ook bij het boeken van een festival. Hoe ga je daarmee om? Ligt er standaard een plan B klaar of moet je op dat moment snel gaan schakelen?

Maarten: "Naarmate je dit werk langer doet leer je er beter mee omgaan én je gaat de signalen eerder opvangen. Het gebeurt in alle genres, maar in hiphop gemiddeld net iets vaker. Het leuke is wel dat er in die scene ook heel snel weer nieuwe helden opstaan, soms kun je het daarmee opvangen!"

De mazzel is bij een grote annulering vaak wel dat je niet als enige de pineut bent. Vaak zijn er nog wel twee Europese festivals die ook worden afgezegd, daarmee kun je dan schakelen.

The Clash

Tsja, het blokkenschema. Wordt dat nou door een stagiair gemaakt of niet? "Hahaha, nee. Dat zijn wij. We kijken wel goed of acts niet teveel clashen, maar de smaak van het publiek wordt ook steeds breder! Het is niet te voorspellen dat iemand die van Guus Meeuwis houdt ook naar Tame Impala wil. Het is toch meer een zapcultuur aan het worden, alles kan nu clashen."

"Maar ja... Ik weet wel dat ik op een goed festival ben als ik tussen drie dingen moet kiezen en ik baal dat ik twee dingen mis!"

De hele podcast luisteren? Dat kan hier!

Met Je Friends Naar Lowlands

Heb jij nou gruwelijk veel zin om die hele line-up live te zien, maar heb je geen kaartje voor Lowlands? Kunnen we nog wat aan doen! Meld je via 3FM.nl/metjefriends aan en maak samen met drie vrienden kans op de laatste Lowlands-kaarten.

Ster advertentie
Ster advertentie