Interview

Rocco (De Staat) over nieuwe muziek: “Wat zouts, wat zoets en wat pittigs”

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Rocco (De Staat) over nieuwe muziek: “Wat zouts, wat zoets en wat pittigs”

De Staat is ineens overal door Europa te zien. Niet alleen door de geel, blauw en rode posters die zijn gespot in Londen, Berlijn en Parijs, maar ook door de tour die ze hebben gepland. 3FM spreekt toetsenist Rocco Hueting om de plannen voor de komende tijd te bespreken en het te hebben over die nieuwe muziek waaronder 3FM Megahit 'Numbers Up'.

Rood, geel en blauw, we zien de posters overal door Europa hangen en hebben de tracks gezien op Spotify. Wat gaan jullie de komende tijd doen, komt er nog meer kleur bij?

"We hebben nog nooit zoveel tijd gehad om nieuwe muziek te maken. Nu zijn de eerste drie tracks uit, voor elke kleur eentje. In februari gaan we een Europese tour doen en in Nederland doen we een grote show in de Gashouder. Ondertussen zijn we nog altijd nummers aan het maken en nieuwe dingen aan het plannen."

Waarin verschillen deze releases en het aankomende album met jullie vorige werk?

"Het werd ons al snel duidelijk dat we aan iets anders aan het werken waren dan een album. Die drie kleuren belichten drie verschillende kanten van de band die we nu verder konden uitvergroten en uitdiepen."

Kunnen jullie het maakproces of het verhaal achter iedere track in een paar zinnen formuleren?

"Eigenlijk hebben we de plaat min of meer op dezelfde manier opgenomen als O en Bubble Gum. Deze keer alleen niet in Nijmegen maar in de Jacobiberg in Arnhem, een toffe plek waar heel veel bands en andere muziekmakers een eigen plekje hebben. Het verschil zit hem bij deze plaat in het schrijfproces. Torre heeft met een boel verschillende mensen tracks geschreven die we dan later op onze ouderwetse manier gingen uitwerken."

Op welke van de drie tracks zijn jullie het meest trots en waarom?

"Mijn favoriet van de eerste lading is 'Look at Me'. Gemaakt ergens in het voorjaar van 2020 door ondergetekende, Torre en Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting). Het was de eerste keer dat we met z’n drieën muziek hadden gemaakt. Het is een hele productieve sessie gebleken, de samenwerking tussen ons drieën was die dag heel organisch en liep gewoon lekker. Ik vind het echt heerlijk om muziek te maken met mijn broertje en vind het heel tof dat er zoiets freaky uit is gekomen."

Het interview loopt verder onder de player.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe erg kijken jullie uit om weer te spelen? Wat zijn de verwachtingen hiervoor?

"Ik heb heel erg onderschat hoe erg ik het optreden heb gemist. Lang liep ik met de gedachte dat ik mijn zegeningen moest tellen en dat heb ik zeker gedaan, er mistte alleen toch iets wezenlijks. Het samen met de band en crew toewerken naar nieuwe avonturen en die dan delen met de mensen heb ik echt zo gemist. Je kunt samen muziek maken tot je een ons weegt, uiteindelijk hebben we toch de mensen nodig om iets echt waarde te geven. Bij de paar optredens die we deze zomer deden merkte ik gelijk de kick die het gaf als we voor het eerst een nieuwe track probeerde en ik de reactie van het publiek kon peilen. Dat samenzijn heb ik heel erg gemist."

Verwachtingsmanagement, voorgaande jaren is er ontzettend veel geannuleerd door de coronacrisis. Kijken jullie daardoor heel erg argwanend naar elke boeking?

"Ik merk dat ik het lastiger vind om me echt op iets te verheugen. In mijn achterhoofd zit toch steeds een stemmetje dat zegt dat alles van het ene op het andere moment niet door gaat. Zo is het nou eenmaal gegaan het afgelopen jaar. Er zijn plots zoveel meer factoren waar we rekening mee moeten houden. Dit zal vast ook in het buitenland een uitdaging worden. Niets wat we niet aan kunnen natuurlijk. Ik wil gewoon spelen en spelen zullen we, verdulleme!"

Zit er een nummer tussen om ‘Witch Doctor’ van de 3FM Festival Top 999-troon te stoten?

"Wat mij betreft hebben we echt weer een paar knallers gemaakt. Maar ook een paar mooie liedjes en ook wat lekkere freaky dingen. Wat zouts, wat zoets en wat pittigs."

Het is nog wachten tot de komende shows om te zien of de tracks circle pits gaan opleveren, maar gelukkig hebben we deze epische beelden nog tot die tijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie