Interview
NTR

Fred Again.. maakt zijn muziek het liefst in de metro

foto: Sam Gregg for Atlantic Recordsfoto: Sam Gregg for Atlantic Records
  1. Nieuwschevron right
  2. Fred Again.. maakt zijn muziek het liefst in de metro

Met 'Marea (We've Lost Dancing)' maakte de Engelse dj en producer Fred Again.. een van de meest herkenbare en melancholische dansliedjes van pandemiejaar 2021. Nu staat hij eindelijk in volle clubs, voor dansvloeren vol fans die hem dankzij 'Marea' leerden kennen. 3FM-dj Vera Siemons spreekt Fred voor zijn uitverkochte show in de Melkweg.

Fred Again.. maakte de soundtrack voor de eenzame dansfeestjes die je tijdens de lockdown vierde op je sokken in de huiskamer: ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’. Met die track scoorde hij een 3FM Megahit én een platina plaat, die 3FM-dj Vera Siemons hem mocht uitreiken. Ze sprak hem ook gelijk in een uitgebreid interview, backstage in poppodium Melkweg in Amsterdam, een paar uur voor zijn uitverkochte show.

Dat interview kun je nu terugluisteren in deze Vera On Track special over Fred Again..:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziek in de metro

De producer vertelt over zijn bijzondere manier van werken: niet in een sjieke studio, tot de nok toe gevuld met synthesizers, maar gewoon met z’n laptop op schoot in de metro of in de kroeg: “Het is zo’n enorm privilege om gewoon de deur uit te gaan en muziek te kunnen maken; dat bestaat pas een jaar of tien, vijftien. Vroeger had je een enorme mixing desk nodig. Nu kun je gewoon naar buiten gaan met vier uur batterij in je laptop, en overal aan de slag.”

The Blessed Madonna

Voor zijn tracks gebruikt Fred graag samples en opnames uit zijn dagelijks leven, van gesprekken en achtergrondgeluiden. De zalvende woorden die je hoort op ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ zei dj The Blessed Madonna bijvoorbeeld spontaan tijdens een videobelletje: “We waren muziek aan het maken via Zoom. Marea is een hele natuurlijke verhalenverteller, ze heeft een hele muzikale manier van spreken. Ik kon de ‘tss tss tss’ van de beat al horen terwijl ze het zei.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Connectie in lockdown

Met ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ scoorde Fred Again.. zijn doorbraakhit in 2021. Maar is het niet vreemd als maker van dansmuziek om door te breken terwijl de clubs dicht zijn en de dansvloeren leeg? Dat je niet kunt zien wie er op je muziek danst? “Nou, het mooie van de wereld op dit moment, is dat ik dat wél heb gezien,” antwoordt Fred.

“Ik heb duizenden mensen zien dansen op mijn muziek, alleen niet in clubs. Eigenlijk is dat misschien wel mooier. Clubs lijken op Instagram ook allemaal een beetje op elkaar, gewoon een club met lasers. Maar ik zag mensen met hun vriendin en hun hond in hun eigen huis. Dus eigenlijk voelde ik juist meer een connectie met het publiek."

Vera On Track

Vera Siemons presenteert elke zaterdag- en zondagavond het programma Vera On Track op NPO 3FM, van 19:00​​​ uur tot 22:00​ uur. Luister voor de beste nieuwe muziek, het laatste festivalnieuws en interviews die je een kijkje achter de schermen geven van je favoriete festivals en artiesten!

Ster advertentie
Ster advertentie