HUMAN

Kunstbende-finalist Shaheer (18) uit Syrië wil hier acteur worden

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstbende-finalist Shaheer (18) uit Syrië wil hier acteur worden

Shaheer (18) uit Syrië is gek op theater en toneel. Hij vindt zijn Nederlands nog niet goed genoeg om te spreken op het podium, maar niet optreden, dat gaat hem ook te ver. "In mijn toneelstuk In de bioscoop praat ik niet, maar beeld alles uit. Mime, dus."

Met dat toneelstuk staat Shaheer in de finale van Kunstbende, de landelijke wedstrijd voor jong creatief talent. Shaheer vluchtte anderhalf jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. In zijn geboorteland trad hij veel op voor kinderen in het theater. In Nederland wil hij succesvol acteur worden.

"Ik volg nu lessen Nederlands op een taalschool. Het gaat best goed, maar ik vind dat ik er nog lang niet ben. Ik heb hier al een paar keer opgetreden op school. Zo heb ik laatst met andere leerlingen een spiegelvoorstelling gedaan. Dan deden we elkaar precies na. Anderen moesten er hard om lachen.”

Creatief talent

De docenten op Shaheers school zagen al snel dat hij creatief talent heeft en vroegen of het niet iets voor hem was om mee te doen met Kunstbende. Dat wilde hij wel. "Mijn vader was acteur in Syrië en hij heeft mij geholpen met het verzinnen van een performance.

"In mijn toneelstuk praat ik niet, maar beeld alles uit. Mime, dus. Het verhaal heet In de bioscoop en gaat over een man die naar de bioscoop gaat, maar daar veel te veel eet. Uiteindelijk ontploft hij, omdat hij te vol zit."

Het mooie aan acteren vindt Shaheer dat hij iets overbrengt op anderen. "Soms maak ik iets grappigs, maar soms wil ik ze ook aan het denken zetten. Alles kan via het toneel."

(Foto: Robert Westera)

Theatershow in Syrië

In Syrië trad Shaheer een paar keer per week op. "Mijn vriendengroep en ik hadden een theatershow voor kinderen. Zij treden nog steeds. Ik mis ze, maar ik wil hier ook iets opbouwen.

"Sinds ik in Nederland woon, ben ik ambitieuzer geworden. Een paar docenten van mijn school stimuleren mij om iets te doen met mijn creativiteit. Als ik goed genoeg Nederlands kan, wil ik graag naar de toneelschool. Maar nu eerst de finale van Kunstbende. Dat is al spannend genoeg."

Shaheer staat op zaterdag 30 juni in de Kunstbende finale in Amsterdam. Meer weten over kunstbende? Klik dan hier!

Ster advertentie
Ster advertentie