HUMAN

Wat als we het openbaar vervoer in Nederland gratis maken?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als we het openbaar vervoer in Nederland gratis maken?

Wahine vindt het openbaar vervoer in Nederland veel te duur en vraagt zich af waarom het niet goedkoper kan, of zelfs helemaal gratis. Samen met 3FM-dj Joram stapte ze op het leukste vervoersmiddel dat je ooit hebt gezien en baanden ze zich samen een weg door de straten van Amersfoort, op zoek naar antwoorden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer KNOW SHIT? Abonneer je nu!

Te lang en te duur

Wahina stuurde de vraag voor KNOW SHIT in omdat ze vindt dat het ov voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Ze woont zelf in Zeeland en reisde van Yerseke in de provincie Zeeland naar Amersfoort in de provincie Utrecht. Dat kostte haar drie hele uren en maar liefst 26,66 euro. Dat is veel geld. Joram: "Voor dat geld kan je ook een hummer huren om naar Groningen te rijden of acht big macs bestellen."

Is het dan zo duur?

Uit onderzoek van Eurostat blijkt dat het ov in Nederland 32 procent duurder is dan het Europese gemiddelde. Bert van Wee is hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft en weet heel veel over het openbaar vervoer. "De totale kosten zijn ongeveer vier keer zo hoog als wat de reiziger zelf betaalt. De reiziger betaalt ongeveer een kwart en driekwart wordt betaald door de overheid."

Een dienst efficiënter maken kan niet

"Maar waarom wordt de trein dan steeds duurder?" vraagt Wahine zich af. Bert van Wee legt uit dat reizen met de trein een dienst is, en een dienst kun je moeilijk efficiënter maken. "De lonen stijgen, dus wordt het naar verhouding steeds duurder. Je kan het produceren van auto's of kleding steeds goedkoper maken dankzij automatisering, maar bij de trein blijf je een conducteur en machinist nodig hebben. En als we met z'n allen steeds meer verdienen, wordt het reizen per trein ook duurder."

Kan het niet gratis?

In sommige landen, zoals Luxemburg, is het ov gratis. Goed idee voor Nederland? Bert: "Mensen denken vaak: als we het ov gratis maken, dan stappen meer mensen uit de auto in de trein. Was dat maar zo. Dán was het misschien wel een goed idee. Maar wat blijkt: als je het gratis maakt, gaan er wel veel meer mensen met het ov, maar slechts een klein deel daarvan zijn reizigers die ánders met de auto waren gegaan. Daarmee is gratis openbaar vervoer een peperdure maatregel om een heel klein beetje fileleed weg te nemen. En voor het milieu kan het zelfs averechts werken omdat al die extra reizigers ook extra energie kosten."

Wat nu?!

Bert van Wee vindt het niet terecht dat je het ov voor iedereen gratis maakt, maar geeft aan dat je het wel voor een deel van de bevolking gratis kunt maken. Bijvoorbeeld voor mensen met een bijstandsuitkering. Maar dus niet voor iedereen. Mahina vond het antwoord helaas niet heel bevredigend, maar stapte in elk geval met een nieuwe dosis kennis de trein in, terug naar Zeeland.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie