HUMAN

Zo zette Lisa (15) een punt achter haar pestverleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zette Lisa (15) een punt achter haar pestverleden

Op de basisschool werd Lisa (15) jarenlang gepest. Toen ze naar de middelbare school ging was ze er klaar mee en deed ze iets aan haar onzekerheid: ze ging op kamp.

“Op de basisschool werd ik jarenlang gepest, door meerdere mensen. Ze maakten nare opmerkingen recht in mijn gezicht. Hierdoor was ik heel onzeker en ongelukkig.” Dat merkten Lisa’s ouders. Op internet gingen ze op zoek naar een oplossing. Daar vonden ze een kamp voor onzekere mensen. En dat paste bij Lisa.

“Ik was zo onzeker, dat ik bijna geen mensen durfde aan te kijken. Als mensen naar me keken, dacht ik gelijk: Wat zullen ze van mij vinden? Zijn ze over mij aan het roddelen? Ik had direct een negatieve gedachte.”

Rechtop lopen

“Aan het eind van de basisschool, ging ik voor het eerst naar zo’n kamp. In het begin was het best wel eng, zo met allemaal mensen die je niet kent. Maar er zijn heel veel begeleiders en psychologen die je een handje helpen. Op het kamp deden we kennismakingsspellen op het begin en daarna workshops.

"Zo leerde ik bijvoorbeeld dat lichaamshouding super belangrijk is," vertelt Lisa. “Als je rechtop loopt, kom je veel zelfverzekerder over. Zo voel je je dan ook. De mensen om je heen lezen die zelfverzekerdheid en zo maak je een goede indruk.”

Foto: kamp Stichting De Ster

Nieuwe start

Wie pesten wil veranderen, moet zelf ook een stap in de goede richting zetten, vindt Lisa. Zo maakte ze vanaf de middelbare school een nieuwe start. “Ik was er klaar mee. En had zo iets van: nu gaat het stoppen. Het pesten.”

En dat gebeurde. Vanaf het eerste jaar van de middelbare school is Lisa niet meer gepest. “Vroeger stelde ik me anders op dan hoe ik echt was. Daardoor werd ik gepest. Nu ben ik gewoon mezelf.”

Be yourself

En dat werkt, jezelf zijn. “Als je jezelf bent en goed in je vel zit, straal je dat ook uit. En dan willen mensen graag met je omgaan. Nu heb ik heel veel lieve vriendinnen, vroeger had ik die niet. Nu durf ik ook op mensen af te stappen die ik niet ken en een gesprek aan te gaan. Dat had ik vroeger nooit gedurfd.”

Als er op haar school iemand gepest wordt, zegt ze daar iets van. “Als ik het zie gebeuren, zeg ik gewoon: 'Dit is niet cool. Stop ermee.' En dat werkt vaak wel. Pesten is heel erg. Ik denk af en toe aan mijn pestverleden, dat vind ik moeilijk. Ik praat er ook liever niet over. Later wil ik ook op het kamp als begeleider meehelpen. Zo kan ik iets doen voor de kinderen die gepest worden.”

De naam van Lisa is vanwege privacyredenen gefingeerd.

Ster advertentie
Ster advertentie