HUMAN

Deze jongeren zijn eigen baas: "Ik werk liever tachtig uur voor mezelf dan veertig uur in loondienst"

foto: Brechtje de Langefoto: Brechtje de Lange
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze jongeren zijn eigen baas: "Ik werk liever tachtig uur voor mezelf dan veertig uur in loondienst"

Werken voor een baas óf toch liever eigen baas zijn? Steeds meer jongeren kiezen voor dat laatste, blijkt uit gegevens van Kamer van Koophandel. Wat levert het hebben van een eigen bedrijf op? En hoe is dat in een tijd waarin alles duurder wordt? HUMAN sprak twee jonge ondernemers.

foto: de Lange

Pim (21) verhuurt boten: "Ik werk liever tachtig uur in de week voor mezelf, dan veertig uur voor een baas"

Drie luxe sloepjes dobberen op het water aan de houten stijgers van Bootverhuur Nijkerk, het verhuurbedrijf dat Pim Heek (21) runt. Op zijn achttiende schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels heeft hij twee bedrijven op zijn naam: BijPim en InBeeld.tv. Met zijn bedrijf BijPim doet hij van alles. Zo heeft hij een vlaggenservice, verhuurde hij tot coronatijd geluidsapparatuur en runt hij dus een bootverhuur. "Ik zie overal een verdienmodel in," zegt hij met een brede lach.

In coronatijd konden alle evenementen niet meer doorgaan waardoor Pim moest stoppen met de verhuur van geluidsapparatuur. Maar al snel was daar het idee voor de bootverhuur. Bij Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk werd af en toe een bootje verhuurd, maar dat kon allemaal een stuk beter georganiseerd worden, bijvoorbeeld met een reserveringssysteem. "Toen ik bij die brasserie uiteten ging, stapte ik op de eigenaar af en stelde hem mijn plan voor. Nu is de eigenaar de investeerder. Ik doe de bedrijfsvoering en krijg een deel van de omzet."

Steeds meer jongeren worden ondernemer

Het aantal beginnende ondernemers tussen de twintig en veertig jaar oud is volgens de Kamer van Koophandel in het eerste kwartaal van 2022 met 42,9 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017.

Schot in de roos

Om in coronatijd een bootverhuur te starten bleek een schot in de roos. Iedereen trok de natuur in, bossen waren overvol en Nederland werd herontdekt. Zo ook het water. Pim had het 'gruwelijk druk', vooral in de zomer. Verdien je als zzp'er meer dan in loondienst? "Als je voor een baas werkt kan je een keer een loonsverhoging krijgen, maar dan houdt het ook op. Als ik slim onderneem kan ik veel meer verdienen," aldus Pim.

foto: Brechtje de Lange

Pim op één van zijn boten

Zo risicoloos mogelijk ondernemen

Ondernemer zijn gaat niet altijd over rozen. Bij tegenslag kom je zonder inkomsten te zitten. Daarom onderneemt Pim zo risicoloos mogelijk. De eigenaar van de brasserie koopt de boten en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering. Pim investeert zelf nog niet. "Zeker omdat ik jong ben wil ik me eerst goed in een sector verdiepen voordat ik er veel geld in steek. Ik wil graag volledig ondernemen, maar ga ook mijn hbo-opleiding civiele techniek afmaken. Stel dat ik ooit failliet ga, heb ik altijd nog een plan b."

Nu alles duurder wordt door de stijgende prijzen, komen steeds meer bedrijven in financiële moeilijkheden of gaan zelfs failliet. Pim merkt ook dat hij hogere kosten heeft. Zo is brandstof aanzienlijk duurder geworden. Als deze extra kosten in het verdienmodel gaan snijden, zal Pim extra moeten vragen voor de boottochtjes. "Uiteindelijk zullen mensen dat wel begrijpen. Je biertje op het terras wordt ook duurder," constateert Pim nuchter.

Vrijheid

Pim denkt dat steeds meer jongeren de voordelen van een eigen bedrijf inzien. “Dropshippen, waarbij je een bestelling direct van de leverancier naar de klant stuurt, is populair. Hierdoor hoef je zelf geen voorraad aan te leggen. En ik denk dat het ondernemerschap door social media erg gestimuleerd wordt. Steeds meer jongeren beginnen een eigen kledingmerk, bijvoorbeeld.”

Waarom vindt Pim het zo aantrekkelijk om eigen baas te zijn? “Het geeft me vrijheid. Ik werk liever tachtig uur in de week voor mezelf, dan veertig uur voor een baas. Ja, ik heb het superdruk, maar als ondernemer kan ik wel zelf bepalen wanneer ik werk. Ik pak tussen de bedrijven door een terrasje met vrienden of ga een rondje suppen met mijn vriendin.”

Tekst gaat verder na afbeelding

foto: Brechtje de Lange

Marie-Louise (35) heeft een kapsalon: "Ik verdien veel meer met de vrijheid die ik heb"

De ledlampen boven de kapperszaak aan de rand van het centrum van Hengelo vormen de naam: Edgy Lou. Binnen staat een comfortabele leren bank. Daarnaast een vintage lamp. Uit de speakers aan het plafond klinkt jazzy muziek en op de muur is een vrouw geschilderd met een grote zonnebril op. Marie-Louise McGowan (35) is bezig een klant te knippen. "Voor klanten is het alsof ze bij mij op visite zijn. Alleen doe ik tussendoor even hun haar."

Tijd voor een eigen zaak

Voordat Marie-Louise haar zaak opende, knipte ze bij klanten thuis. "Maar ik wilde meer geven aan klanten, zoals een kopje thee of een hoofdmassage. Als je bij mensen thuis komt geven zij jóú een kopje thee," grapt Marie-Louise. "Ik had een aardige klantenkring opgebouwd en dacht viereneenhalf jaar geleden: het is tijd om een eigen zaak te openen. Dat was best even spannend. Uiteindelijk zijn mijn klanten allemaal gebleven en ondertussen zijn er veel nieuwe klanten bijgekomen," vertelt ze trots.

Het runnen van een eigen kapsalon geeft Marie-Louise veel vrijheid, die ze in loondienst niet zou hebben. Ze werkte kort bij een kapperszaak waar haar wijzend op de klok werd duidelijk gemaakt dat ze door moest werken. "Dat haalt plezier uit je werk. Ik wil kunnen maken wat ik zelf wil en mijn ideeën gelijk toepassen. Dat kan alleen als je voor jezelf werkt."

Alle aandacht voor de klant

Marie-Louise knipt namelijk veel meer dan alleen de puntjes. "Als je bij mij binnenkomt, hebben we eerst een gesprek zodat ik je leer kennen. Op basis daarvan kan ik een perfect kapsel maken. Bij het wassen lig je op een ligbank en krijg je een mini-hoofdmassage. Ik vind het tof om alle aandacht voor de klant te hebben."

Marie-Louise in haar kapperstoel

foto: Brechtje de Lange

Marie-Louise

Of ze met haar eigen ideeën meer verdient dan kappers in loondienst, weet Marie-Louise niet. "Veel van de omzet gaat naar kosten voor het pand, het inkopen van producten en de belasting. Maar dat is niet zo belangrijk. Ik verdien veel meer met de vrijheid die ik heb."

Kapper in coronatijd

Het coronavirus heeft haar te rooskleurige beeld van het ondernemerschap aangetast. Edgy Lou moest tot drie keer toe haar deuren sluiten. De eerste keer kreeg Marie-Louise nog coronasteun van de overheid, daarna niet meer. De lockdowns zetten haar aan het denken. "Ik was de sjaak omdat ik geen inkomen had. Daar schrok ik van. Nu bouw ik een grotere buffer zodat ik zeker weet dat ik niet failliet ga."

Na de coronacrisis staan er weer andere uitdagingen voor de deur, zoals de stijgende energieprijzen. "Ik heb een target voor de dagomzet. Dat bedrag heb ik nu iets verhoogd om de extra kosten te dekken."

Ondernemen = populair

Dat veel jongeren enthousiast worden voor het ondernemerschap is volgens Marie-Louise deels te danken aan gunstigere voorwaarden hiervoor. "Zo is het inleggeld niet meer zo hoog als vroeger. Ook kan er nu veel online. Het volgen van cursussen onder andere, waardoor je snel en relatief goedkoop veel specialistische kennis kan vergaren. Ook de Kamer van Koophandel biedt het aan."

Marie-Louise raadt iedereen aan om ondernemer te worden. "Eigen baas zijn is goed voor je ontwikkeling en je leert zelfstandig te zijn. Je kunt alles zelf bepalen en creatiever zijn. Niemand die je vertelt hoe het anders moet. Doe je eigen ding en blijf openstaan voor feedback en kritiek."

Ster advertentie
Ster advertentie