HUMAN

Eenzaam? Sylvana (24) deed een oproep op TikTok om mensen te leren kennen

foto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenzaam? Sylvana (24) deed een oproep op TikTok om mensen te leren kennen

Het is een warme zomeravond in juli. Sylvana (24) krijgt zin in een ijsje, maar iedereen die ze kent heeft al plannen. Ze besluit alsnog haar verlangen te volgen en gaat in haar eentje op pad. Aangekomen bij de ijssalon ziet ze mensen samen genieten. Ze voelt zich alleen en besluit haar gevoel te uiten op TikTok, het platform waar ze onder andere haar persoonlijke dilemma’s bespreekt.

Sylvana merkte dat het tijdens de pandemie lastig was om sociaal contact te leggen en sommige vriendschappen goed te onderhouden. Toen de samenleving weer langzaam op gang kwam, merkte ze dat ze zich alsnog eenzaam voelde.

"Naast mijn vriend heb ik lang niemand anders gehad waarmee ik veel contact had. Op sociale media zag ik iedereen leuke dingen doen. Ik miste een beetje een vaste vriendengroep of een go-to person waarmee ik ook weer die sociale dingen kon gaan doen."

Sylvana besloot er wat over te maken op TikTok. "In de video liet ik zien dat ik graag nieuwe vrienden wilde maken. Nadat ik de video had gedeeld kwamen er heel veel reacties van mensen die zich ook zo voelen of die met mij bevriend willen worden."

"Door de vele reacties merkte ik dat er veel behoefte naar was dus ben ik mensen bij elkaar gaan brengen. Ik heb gefilterd op leeftijd en interesses door met hen individueel in gesprek te gaan. Vervolgens heb ik een aantal groepsapps gemaakt met verschillende leeftijdscategorieën. Die groepsapps probeerde ik wel te houden op tien tot vijftien leden anders worden de connecties te onpersoonlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe connecties

De groepsapp bestond uit meiden over heel Nederland met diverse interesses. "Het was heel positief: iedereen moedigde elkaar aan of vroeg om kledingadvies," zegt Sylvana.

Toch merkte Sylvana dat ze behoefte had aan mensen die wat dichterbij woonden en dezelfde interesses deelde. "Ik heb toen een nieuwe video gemaakt waarin ik duidelijk mijn interesses heb benoemd."

"Naast de groepsapps praat ik nu ook één-op-één met meiden die ongeveer dezelfde leeftijd en interesses hebben. Laatst heb ik samen geluncht met iemand die mij een berichtje had gestuurd en binnenkort gaan we samen naar een festival."

Anderen niet tot last zijn

Sylvana kreeg niet alleen berichten van nieuwe mensen, maar ook vrienden van vroeger wilden weer afspreken. "Ik durfde hen niet te benaderen, omdat ik bang was dat ze te druk waren of genoeg hadden aan hun huidige vrienden. Ook benaderde ik hen niet zo snel met hoe ik mij voel, omdat ik anderen niet tot last wil zijn."

Eenmaal afgesproken, besefte Sylvana hoe belangrijk het is om goed te communiceren met de mensen om haar heen. "Naar mijn idee ervaren veel mensen in mijn leeftijdsfase hetzelfde, maar als je open bent naar je vrienden dan kom je erachter dat er mensen zijn die jou wel graag willen zien."

Niet alleen

Sylvana heeft geleerd dat ze niet de enige is die zich wel eens eenzaam voelt en behoefte heeft aan een hechte vriendschap. "Daarom vind ik het ook mooi dat veel mensen elkaar online vinden en dat ik daarbij kan helpen. Wanneer iemand in reacties op TikTok vertelt dat diegene op zoek is naar een vriendschap in een bepaalde stad, reageer ik met een video daarop en probeer ik mensen aan elkaar te matchen. Via TikTok is het juist makkelijk om veel mensen te bereiken met dezelfde interesses. Zodra je een video maakt op basis van je interesses, brengt het algoritme je bij elkaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook in het buitenland

Sylvana is op dit moment voor een maand naar Barcelona verhuisd om een taalcursus te volgen. De eerste dagen voelde ze zich best alleen en ze wist niet waar ze vrienden kon maken. Ze besloot om weer een oproepje te plaatsen op TikTok. "Ik kreeg binnen een dag berichten van mensen die ook in Barcelona zijn en ook graag andere mensen willen leren kennen. Nu heb ik een paar etentjes gepland met een aantal meiden. Zo heb ik bijvoorbeeld Daniek leren kennen waarmee ik nu al drie dagen achter elkaar leuke dingen doe. Ik ben echt blij dat ik de video heb gepost. Echt tof om te zien dat dit soort dingen in het buitenland dus ook goed werken!"

foto: Sylvana

Ruth (links), Daniek (midden) en Sylvana (rechts) in Barcelona

Andere manieren om nieuwe vrienden te maken

Sylvana begrijpt dat, niet iedereen die zich eenzaam voelt, zo'n oproep durft te plaatsen op TikTok. "Er zijn ook veel Facebook groepen van bijvoorbeeld verschillende steden waarin mensen een bericht plaatsen. Je hoeft helemaal niet een video te maken, maar je kunt ook gewoon een tekst erin posten met 'hey, ik ben... en ik ben op zoek naar nieuwe vrienden! Mijn interesses zijn… Het lijkt me leuk om elkaar wat beter te leren kennen en eventueel ooit een keer elkaar in het echt te ontmoeten!'"

"Je hoeft je nergens voor te schamen als je zoiets op social media plaatst. Veel mensen staan heel erg open hiervoor en ze reageren met een reden om ook nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Maar als je fysiek afspreekt controleer dan wel of de persoon betrouwbaar is voor je eigen veiligheid."

Ster advertentie
Ster advertentie