HUMAN

Vivienne (15) en Tom (14) gaan voor goud op de World Dwarf Games

  1. Nieuwschevron right
  2. Vivienne (15) en Tom (14) gaan voor goud op de World Dwarf Games

Sinds afgelopen vrijdag is in Canada een bijzonder sporttoernooi begonnen; de World Dwarf Games. Aan deze wereldspelen doen alleen kleine mensen mee: langer dan 1.50 meter mogen de deelnemers niet zijn. Vivienne (15) en Tom (14) zijn twee van de jongste vertegenwoordigers van team Nederland.

Vivienne: "Ik denk dat dit een ervaring wordt die ik niet snel ga vergeten!"

De wereldspelen, een groot sporttoernooi speciaal voor kleine mensen, worden elke vier jaar gehouden. Deelnemers hoeven zich niet te kwalificeren, inschrijven is voldoende voor sporten als voetbal, basketbal, boogschieten of zwemmen. Dit jaar doen twaalf Nederlanders mee aan het toernooi, waar verder zeker vierhonderd kleine mensen van over de hele wereld aan meedoen.

Voor de 1.32 meter lange Vivienne en de 1.30 meter lange Tom wordt het de eerste keer.

Vivienne: "Tegen andere kleine mensen sporten is eerlijker"

"Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Ik denk dat ik in ieder geval heel veel mensen ga ontmoeten en vrienden ga maken. Ik denk dat het een ervaring wordt die ik niet snel ga vergeten! Het is heel bijzonder om met zoveel dezelfde mensen bij elkaar te zijn. Dat is anders met lange mensen, maar waarom precies is moeilijk te beschrijven. Ik heb me ingeschreven na enthousiaste verhalen van teamgenoot Gerard Smits. Hij heeft vier jaar geleden ook meegedaan."

Zeven sporten

"Ik doe mee aan zeven sporten: badminton, voetbal, hockey, basketbal, volleybal, boogschieten én atletiek. Badminton doe ik sinds kort ook bij mij in de buurt. Gewoon, tegen lange mensen. Het werd me al langer aangeraden, maar ik was lui en vond het ook spannend. Je weet niet hoe mensen reageren. Maar dat ging goed en ik train nu een maandje mee."

Eerlijker

"Badminton doe ik op een normaal veld, dus ik moet soms wat meer rennen. Goed voor mijn conditie! Tegen andere kleine mensen sporten is wel eerlijker. Bij badminton werd ik laatst op een toernooi voor kleine mensen in Nederland drie keer kampioen. Ik hoop in Canada ook goud te winnen. En bij voetbal wil ik de top drie halen."

Tom (14): "Ik kijk erg uit naar het sociale aspect"

"Ik heb de afgelopen maanden goed getraind. Ik heb veel gerend, gevoetbald en gezwommen om mijn conditie te trainen. Ik doe mee aan voetbal, basketbal, zwemmen en bij atletiek. Een jaar geleden heb ik me ingeschreven. Na een presentatie over de wereldspelen in 2013 werd ik meteen enthousiast."

Gewoon meedoen

"Ik heb heel erg zin in een toernooi te spelen waar niemand echt op mij let. Ik voetbal in een regulier voetbalteam. Vooral een paar jaar geleden reageerden tegenstanders vaak, door te wijzen of vervelende opmerkingen. Maar mijn medespelers kwamen gelukkig vaak voor mij op. Ik wil ook gewoon meedoen. Wat normaal kan, wil ik normaal doen zonder al te veel aanpassingen."

Nieuwe vrienden

"Ik kijk erg uit naar het sociale aspect van de wereldspelen. Ik wil veel mensen leren kennen, nieuwe vrienden maken. Bij sommige teamsporten zitten we in gemengde teams. Bijvoorbeeld bij basketbal. Daar hebben we als Nederland niet genoeg spelers, dus wordt dat aangevuld met bijvoorbeeld spelers uit Spanje of Frankrijk. Zo leer je snel mensen kennen. Dat is heel leuk."

Update: nu al goud!

De World Dwarf Games zijn nu nog niet bijzonder bekend. Daar wil team Nederland verandering in brengen. Hoe? Door heel veel prijzen binnen te slepen. Tot nu toe houden ze dat voornemen bijzonder goed vast. Zo zijn er gisteren twee gouden medailles gewonnen; een van de ruling champions daarbij was Vivienne!
Bij de finale badminton won zij in een spannende drieset van de V.S.

Vandaag is voetbal aan de beurt waarbij Tom en Vivienne samen op het kunstgras staan.
Wij wensen team NL nog heel veel succes!

Ster advertentie
Ster advertentie