HUMAN

Iris (22) zingt bij 3fm een protestsong tegen telefoons

  1. Nieuwschevron right
  2. Iris (22) zingt bij 3fm een protestsong tegen telefoons

Singer-songwriter Iris Weda is gefrustreerd. Speciaal voor de radio-uitzending van 3FM-DJ Lieke, schreef ze daarom de protestsong 'If You Knew'. Als je net als haar eens zou weten wat je allemaal met je tijd kunt doen als je die telefoon even weg legt... dan zou je dat ook daadwerkelijk doen.

3FM-DJ Lieke kan zich soms best wel druk maken over dingen in de wereld. Ze is niet de enige, dat weet ze. Muziek is volgens haar de mooiste manier om ergens tegen te protesteren. Aangezien ze zelf geen liedjes kan schrijven, geen instrument kan bespelen en ook niet kan zingen, nodigt ze maandelijks een singer-songwriter uit in haar uitzending met een zelfgeschreven protestlied.

Toen Iris een tijdje geleden bij Lieke in de uitzending was, had ze nog geen naam voor het nummer, maar wanneer Tussenuur haar spreekt voor een interview weet ze het inmiddels wel: If You Knew. "Voordat ik het liedje ging schrijven had ik op mijn nieuwe kamer in Gent een week geen internet. Ik had dus blijkbaar kabelinternet en daar zat een limiet op. Ik zat toen veel minder uren te verspillen door op Facebook te kijken of te Netflixen. Daar gaat het nummer over."

Uit frustratie

Op dit moment doet de 22-jarige Iris een minor in Gent, waar ze vakken als kunstgeschiedenis, geschiedenis en filosofie volgt. Normaal gesproken studeert ze Taal- en cultuurstudies in Utrecht. "Als ik ook maar even niks te doen heb of gefrustreerd raak tijdens het studeren of schrijven van liedjes dan pak ik vaak meteen mijn telefoon. Om even te checken of ik een berichtje heb. Dan leg ik 'm ook niet drie seconden later weer weg. Dat zorgt voor zoveel tijdverspilling.

"Toen ik die week even geen internet had thuis heb ik zóveel meer gedaan dan normaal. Ik heb heel veel gitaar gespeeld en liedjes geschreven. Maar ook gewoon weer een boek gelezen en buiten wandelingen gemaakt. Eigenlijk alleen maar chille dingen, maar ik had ze anders niet gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nu?!

"Nu probeer ik vaak mijn telefoon gewoon helemaal uit te zetten. Dan krijg ik vaak een schuldgevoel, want je denkt toch dat je altijd bereikbaar moet zijn. Nou ja, daar gaan de meesten van uit. Als ik mijn telefoon dan na een paar uur weer aan zet, heb ik soms helemaal geen appjes binnen. Dat is dan even teleurstellend, maar ook wel een bevestiging dat je helemaal niet zoveel mist.

"Ook heb ik de Facebook-app verwijderd. Nu zou ik internet moeten openen, dan de site in moeten tikken en nog in moeten loggen. Dat maakt het wel veel moeilijker om 'even te Facebooken'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gent inspireert voor nieuwe liedjes

Gent is niet alleen inspirerend, omdat ze hier wel een beetje op de ontdekking is gekomen dat ze zóveel meer kan doen als ze haar telefoon even uitzet of geen internet heeft. "De mensen geven ook veel inspiratie. Er studeren hier mensen uit allerlei landen in Europa en erbuiten. Zij hebben toch weer een andere kijk op dingen en dat is interessant." Zelf woont ze bijvoorbeeld in een studentenhuis met veel Italianen en Spanjaarden. "Alles hoeft niet zo snel en punctueel en ze stressen niet zo om alles."

Toekomst als meisje met de gitaar?

"Ik durf niet mijn hele carrière op muziek te richten. Stiekem is dat van kinds af aan wel wat ik écht wil. Ik heb wel nagedacht over het conservatorium, maar ik was bang dat ik het dan ook voor mezelf zou verpesten. Als iets een 'moetje' wordt dan kan ik er soms het plezier in verliezen en daar was ik bang voor. En misschien is het ook wel een veilige keuze geweest om nog een andere studie achter de hand te hebben.

"Ik ben er nu wel veel meer mee bezig om er iets van te maken als artiest. Toevallig heb ik laatst foto's laten maken voor mijn Facebook-pagina en ben ik van plan om dit jaar nog een EP uit te brengen op Spotify."

Benieuwd geworden naar Iris' haar mooie stem en liefelijke gitaarspel? Check hieronder het fragment van Iris' protestsong in de uitzending van 3FM-dj Lieke.

Ster advertentie
Ster advertentie